Hlavní obsah

Konečný účet za smrt Jacksona. Rodina žádá 5,66 miliardy

Novinky, Stanislav Dvořák

Právník příbuzných zesnulého Michaela Jacksona poprvé vyřkl celkovou částku, kterou má zaplatit promotér AEG za údajné zavinění smrti krále popu. Je to v přepočtu téměř šest miliard korun pro jeho matku a všechny děti.

Článek

Právník Brian Panish sdělil soudu požadavek v procesu, který se táhne už 21 týdnů. Tentokrát už nejde o Jacksonova lékaře, ale o odškodnění od promotéra, který tlačil Jacksona do mnoha koncertů, i když byl zjevně slabý a nemocný. Nejmenší částku žádá matka Katherine (v přepočtu cca 680 miliónů korun) a dále cca 1,66 miliardy pro každé dítě zvlášť. Firma AEG odmítá všechna obvinění.

Jedním ze silných argumentů obžaloby je to, že Jackson by mohl ještě dlouho koncertovat a tvořit, čímž by získal milióny pro své děti. Zájem o koncerty byl bezesporu obrovský. Podle odborných posudků by zpěvák tehdy mohl poměrně rychle vydělat asi miliardu dolarů na koncertech, nové hudbě a show v Las Vegas.

Děti (Prince, Paris a Blanket) podle právníka také utrpěly strašlivou citovou újmu. Patnáctiletá Paris se dokonce v červnu 2013 pokusila o sebevraždu a byla hospitalizována. Podle serveru TMZ.com, který o údajném pokusu o sebevraždu informoval jako první, byla Paris převezena do losangeleské nemocnice ze svého bydliště v kalifornském Calabasasu. Měla se předávkovat léky.

„Nehledáme nějaký soucit, ale spravedlnost. Ne částečnou, úplnou spravedlnost,“ řekl Panish. Také ale připustil, že Jackson si smrt částečně zavinil sám.

Foto: Reuters

Conrad Murray u soudu

„Nebudu popírat, že Michael požíval léky na předpis a že lidé mu říkali, jak je riskantní užívat propofol,“ řekl. Dodal ale, že Jackson by žil, kdyby firma AEG nenajala proklínaného doktora Murraye. Nezáleželo jim na Michaelovi, ale na rychlém zisku.

Michael Jackson umřel v roce 2009 na předávkování propofolem. Lékař Conrad Murray dostal za neúmyslné zabití popového zpěváka Michaela Jacksona v roce 2011 čtyři roky vězení. Jde o maximální možný trest. Podle kalifornských zákonů se ale trest v tomto případě snižuje na polovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám