Hlavní obsah

RECENZE: Gipsy.cz na novince už tolik nejuchají

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radoslav Banga, zpěvák a hlavní autor skupiny Gipsy.cz, si prošel těžkým obdobím života. Osobního i uměleckého. Před dvěma lety se mu rozpadla kapela a on uvažoval o tom, že s hudbou skončí.

Foto: Bangatone Records

Gipsy.cz: Upgrade

Článek

Byla to jeho tehdejší přítelkyně, dnes manželka Veronika, která jej přesvědčila, že má smysl pokračovat v započaté práci dál. Banga sehnal nové muzikanty a vznikla kapela, která s ním vstoupila do další etapy jeho tvorby.

Okolnosti totiž přinesly řadu smutných událostí, například smrt manažerky nebo odchod starých přátel. To všechno Bangu poznamenalo natolik, že se to objevilo v nových písničkách.

Na desce Upgrade už Gipsy.cz za každou cenu nejuchají. Ne že by od tohoto způsobu prezentace odešli úplně, k podstatě jejich muzikantství to patří.

Přibyla ale vážnější témata, volnější melodie i temnota. Navíc by se příliš opakovali.

V písních se také odrazil vztah Bangy k jeho ženě. Řada z nich je ryze láskyplná, přičemž vrcholem v tomto ohledu jsou Odraz v očích a Vlasy pode mnou, balady s otevřeným srdcem. Novou atmosféru přináší i Mrtvá nevěsta, nejtemnější skladba na albu, která v sobě má napětí i chvíli hudební radosti.

Desce nicméně schází výstavní písnička. Taková, která by měla funkci singlu, lépe přesvědčivého hitu. Upgrade je totiž v první řadě záznam doby přechodu od rozjuchaných časů k vážnějším.

Nebyl na něm prostor pro kalkul, což se cení. Je jen otázka, jestli Gipsy.cz nebudou muset na koncertech sázet na písničky starší.

Celkové hodnocení 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám