Hlavní obsah

O lidských možnostech na Letní Letné

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu manéže se točí kola překoceného invalidního vozíku. Zkoumá je zvídavý klaun, který poté přiveze sedm balíků s lidskými těly. Z odpudivého igelitu odpadních pytlů se prodírají ven nohy i ruce, dokud se jako z obřích vajec nevyklube na svět sedm artistů.

Foto: ČTK

Francouzský soubor Les Colporteurs

Článek

To je představení Le bal des intouchables francouzského souboru Les Colporteurs, jež mělo v pondělí v rámci festivalu Letní Letná pražskou premiéru.

Inspiroval je osud šéfa souboru Antoina Rigota, který v roce 2000 po pádu z lana ochrnul, ale silou vůle se dokázal vrátit do manéže, byť i na invalidním vozíku. V Praze ho ale kvůli operaci ramene zastupuje Heinzi Lorenzen, který spolu s ostatními sugestivně hraje o lidských možnostech a tužbách.

Akrobacie na ocelových lanech pět metrů nad manéží, na hrazdě, svislé tyči i provaze bere divákům dech. A to nejen technickou dokonalostí, kdy na hrazdě létá artista stojící jen na hlavě, po laně se promenuje dáma na vysokých podpatcích, těla se proplétají tak, až není jasné, komu patří ta či ona noha a ruka.

Představení má poezii, humor, sebeironii a smysl pro krásu. Čtveřice hudebníků dotváří atmosféru představení a její hudba si co do emotivní naléhavosti nic nezadá s předváděnými akrobatickými výkony.

Soubor Les Colporteurs hostuje na Letní Letné do 1. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám