Hlavní obsah

Skvělé kousky míří do Lázeňského divadla

Právo, Jiří P. Kříž

Kulturním vrcholem letní sezóny v nejkrásnějších moravských lázních jsou již popatnácté Divadelní Luhačovice. Do týdenního festivalu skočili pořadatelé s prezidentem přehlídky Miloslavem Mejzlíkem rovnýma nohama v neděli po obědě, kdy se v hale Vincentka uskutečnila vernisáž artefaktů vizovické střední školy oděvní a služeb.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Květa Fialová s urnou plukovníka v komedii Popel a pálenka Slováckého divadla

Článek

Hned v pondělí zazáří v Lázeňském divadle možná největší hvězda letošního festivalu Květa Fialová. V hradišťském Slováckém divadle v režii Igora Stránského je třetí velkou osobností, která odolává chamtivým potomkům ve sporu o dědictví po plukovníkovi ve hře Bengta Ahlforse Popel a pálenka. Před ní hráli vitální pozůstalou Jaroslava Adamová v Divadle ABC a Jiřina Bohdalová v Divadle Na Jezerce.

Komedie jako lusk

O den později promění Lázeňské divadlo na vykřičený bar kmotra letošní přehlídky Hana Gregorová a s ní Pavlína Mourková, Kateřina Velebová a Irena Máchová z Divadla Radka Brzobohatého ve hře Johna Godbera a Jane Thortonové nazvané přiléhavě Barmanky.

Mezinárodním přesahem Divadelních Luhačovic bude Divadlo Jána Palárika z Trnavy. Přiveze inscenaci Emila Horvátha Vrátila se jednou v noci s Božidarou Turzonovovou v roli matky, která ze záhrobí řídí život nesamostatného stárnoucího synka (Gregor Hološka). Brilantní hra Argentince Eduarda Rovnera se u nás hrála v Ostravě, Brně a v Praze.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Květa Fialová a Vladimír Doskočil v komedii Bengta Ahlforse Popel a pálenka

Kousavým pohledem na prezidentskou volební kampaň - viděno z Bílého domu, ale proč ne třeba i z Hradčan - je komedie Listopad Davida Mameta. V Luhačovicích představí moresy kandidáta na ústupu ze slávy a jeho snahu o znovuzvolení Městské divadlo Kladno v režii Jana Friče. Pozor, přímo voleného prezidenta hraje prezident Mejzlík!

Páteční dopoledne bude patřit dětem a brněnskému Divadlu Polárka, které pro caparty v režii Michala Sopucha zahraje svérázně pojatého Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého. Večer prosvětlí lázeňskou atmosféru Dáša Bláhová, Vladimír Kratina a další herci z Intimního divadla Bláhové Dáši ve hře Peta Murraye Moucha na zdi (režie Irena Žantovská).

Plno kumštu

Závěrečným představením Divadelních Luhačovic bude příští sobotu Tisíc a jedna vášeň Antona Pavloviče Čechova v režii Lídy Engelové a Johany Kudláčkové. Inscenaci nesmrtelné pražské Violy vévodí Taťjana Medvecká, Lilian Malkina, Jaromír Meduna a Lukáš Jurek.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Květa Fialová a Vladimír Doskočil v komedii Bengta Ahlforse Popel a pálenka

Co by za to jinde dali, kdyby se do jednoho týdne podařilo vtěsnat tolik znamenitého kumštu. A to ještě nebude ani letos chybět beseda s psychiatrem, arteterapeutem a básníkem Janem Cimickým a s kmotrou Gregorovou a jejím synem, po otci idolem ženských srdcí Ondřejem Brzobohatým.

Reklama

Výběr článků

Načítám