Hlavní obsah

RECENZE: Antické mytologii vylepšování škodí

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knižní série o synovi řeckého boha a pozemské matky Percy Jackson a Olympané spisovatele Ricka Riordana má pět částí. Její jednotlivé díly se umístily na špičkách různých knižních hitparád, dva jsou už nyní zfilmovány a nejspíš to čeká i další.

Foto: Cinemart

Logan Lerman jako polobůh Percy.

Článek

Před třemi lety natočil režisér Chris Columbus (Harry Potter a kámen mudrců) Percyho Jacksona: Zloděje blesku, nyní představuje Thor Freudental díl Percy Jackson: Moře nestvůr.

Jde v něm o to, že jeden z původních Titánů, dávno poražený Kronos, má být probuzen k životu, což je velmi zneklidňující představa (žere i vlastní děti). Vyvolený hoch Percy, syn Poseidonův, je tu od toho, aby jeho probuzení zabránil.

Vyrazí se spolužáky do bermudského trojúhelníku najít zlaté rouno, jímž může zkázu odvrátit. Přitom zažije dobrodružství, pochopí, jak se má stavět k životu, co je skutečné přátelství a že je špatné cítit odpor k tomu, kdo vypadá jinak než většina.

Prvky antické mytologie jsou předkládány vykonstruovaným slangem současných teenagerů, který rve uši

Riordan prý při psaní vycházel z dlouholetých zkušeností učitele angličtiny a dějepisu. Zřejmě dětem vyprávěl antické báje zjednodušeně, aby jim i ty méně chápavé rozuměly. Jenže pokud by si měl člověk udělat z filmu obrázek o tom, jak to dělal, tak Zeus s námi a zlé pryč.

Prvky antické mytologie jsou předkládány (v dabingu příšerným) vykonstruovaným slangem současných teenagerů, který rve uši. Děj je spíše zmatený než zjednodušený, takže vůbec nelze počítat s tím, že by si děti odnesly z kina jakýkoli poznatek o antických bájích, natož o jejich poezii. Tu zcela vylučuje dryáčnický styl jednání i dialogů.

Zbývá tedy trikový fantasy film pro malé děti, které mají radost z 3D brýlí, smějí se, když někdo řekne „prd“, někdo někoho praští nebo probodne. Patrně ocení i zjevnou „inspiraci“ Harrym Potterem, Transformers a podobně, neboť malé děti se rády dívají na to, co už znají.

Několik triků je opravdu podařených, několik situací bezmála vtipných, ale ani jednoho není dost na to, aby mohl být film označen za víc než průměrný.

Percy Jackson: Moře nestvůr

USA 2013, 108 min., režie: Thor Freudental, hrají: Logan Lerman, Sean Bean, Alexandra Dadario, Jake Abel a další.

Celkové hodnocení 50 %

Reklama

Výběr článků

Načítám