Hlavní obsah

Nick Cave si na Szigetu užíval, Blur ohlásili bouři

Právo, Přemysl Štěpánek (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský festival Sziget je největší hudební událostí ve střední Evropě. Jeho dvacátý první ročník se konal od pondělí celých sedm dní na 76 hektarech ostrova v centru Budapešti a navštívilo ho více než 350 tisíc návštěvníků.

Foto: David Peltán

Blur se představili v pátek.

Článek

Role hlavních hvězd se letos ujala britská čtveřice Blur, která přilákala pod hlavní pódium největší počet fanoušků. Ti měli příležitost si s ní zazpívat téměř všechny hity z průběhu její dlouhé hudební kariéry včetně toho závěrečného Song 2.

Muzikanti začali koncert písničkou Girls & Boys a následovala There’s No Other Way. Tím dostali publikum na svou stranu, a když pak oznámili, že se blíží bouřka, zavládlo v publiku ohromné nadšení, protože úmorná čtyřicítková vedra sužovala Sziget po celý týden.

Pánové Albarn, Coxon, James a Rowntree to pořád umějí, na pódiu se baví a skladby jako Country House fungují skvěle, přesto lze říct, že svůj vrchol mají za sebou.

To lze říct i o hvězdě sobotního večera, popovém zpěváku Michaelu Holbrooku Pennimanovi vystupujícím pod jménem Mika. Jeho set byl druhým nejsledovanějším vystoupením na Szigetu. Svou kariéru nastartoval první deskou Life In Cartoon Motion (2007) a pak se snažil neúspěšně vrátit na výsluní s druhou The Boy Who Knew Too Much (2009). Bylo to znát i během koncertu, největší ohlas sklízely skladby z debutu.

Majitel jednoho z aktuálně nejznámějších falzetů využíval často piano a komorní atmosféru skladeb střídal s náladou skákavou. Na Szigetu ale nebyl ve své kůži, a proto vystoupení působilo jako těžkopádná, pomalu se rozjíždějící lokomotiva. Naštěstí přidával na tanečních beatech, kapela šlapala jako hodinky a fanynky pod pódiem svému idolu pomáhaly, jak jen to šlo. Druhá polovina vystoupení nakonec ukázala, že Miku by bylo předčasné odepisovat.

Skvělí Biffy Clyro i Skunk Anansie

To hvězdy předešlých dní festivalu se rozhodně o svou kariéru obávat nemusí. Pop-metal skotských Biffy Clyro šlapal jako hodinky a ani na Szigetu muzikanti nezaostali za svou pověstí jedné z nejlepších festivalových kapel. Nabídli velmi povedené vystoupení s úžasnou energií doplněné skvělou projekcí.

Foto: David Peltán, Právo

Nick Cave s Bad Seeds

Nick Cave, který vystoupil ve středu, je veterán, jenž zažil ve své dlouhé kariéře ledacos. A tak si tento u nás populární démonický zpěvák, skladatel, básník a spisovatel koncerty vyloženě užívá, stejně jeho znovuobnovení The Bad Seeds. Cave byl sugestivní a neváhal sáhnout i po starších věcech. Bylo to výborné vystoupení.

Mezi nejlepší na hlavním pódiu patřilo živočišné vystoupení Skunk Anansie, energická a zajímavá show Enter Shikari či přehlídka toho, čím dobyl Londýn, Anglii i svět britský rapper Dizzee Rascal.

Umělci ze dvaapadesáti zemí

Program festivalu se odehrával na padesáti čtyřech místech celého ostrova a sjeli se na něj umělci z padesáti dvou zemí světa. Výborní byli Dub FX, Parov Stelar Band, Hadounken!, Dubioza Kolektiv či Woodkid, který ale trochu doplatil na přeslechy z vedlejšího tanečního pódia. Za vidění stály hvězdy britské taneční scény Chase & Status, tentokrát live a v plné parádě, či producentské duo Nero, známé především díky rozpoznatelnému zvuku, který kombinuje hutné dubstepové linky s melodickými vokály.

Program festivalu se odehrával na padesáti čtyřech místech celého ostrova a sjeli se na něj umělci z padesáti dvou zemí světa. Výborní byli Dub FX, Parov Stelar Band, Hadounken!, Dubioza Kolektiv či Woodkid, který ale trochu doplatil na přeslechy z vedlejšího tanečního pódia. Za vidění stály hvězdy britské taneční scény Chase & Status, tentokrát live a v plné parádě, či producentské duo Nero, známé především díky rozpoznatelnému zvuku, který kombinuje hutné dubstepové linky s melodickými vokály.

Unikátní byli francouzští Wax Tailor, hrající trip hop, skvěle bavili veteráni punkové scény Bad Religion nebo američtí !!! (vyslovujte: čik, čik, čik).

Kapely z ČR

Na festivalu hráli a neztratili se ani zástupci české hudby. Čankišou vystupovali na druhé největší venkovní scéně, Terne Čhave v Roma Tent stanu na závěr festivalu a vítěz českého YouTube Festu IAN v nultý den koncertoval na talentovém pódiu. Své zástupce měli na festivalu i Slováci. Bluesové trio Jerguše Oravce bude například brzy vydávat album u Indies Scope, a tak ho uvidíme často i v Čechách.

Festival Sziget je unikátní týdenní zábavný projekt, který v České republice nemáme. Z čistě hudebního festivalu se rozrostl a nabízí řadu doprovodných akcí, divadel, výstav a performancí. Ano, začíná trošku vypadat jako pouť. Ale pouť, na níž hrají světové hvězdy a vystupují přední umělci, stojí za to navštívit.

Přestože je perfektně organizačně zvládnutý, přece jen se mu nevyhnuly drobné přehmaty. Ať to byly již zmiňované přeslechy z taneční scény do obřího stanu A38, častá nevyváženost zvuku v tomto stanu, zařazení světových hvězd taneční scény již na půl osmou, nebo ve stejný čas na dvou největších scénách hrající ska kapely, jinak nepříliš zastoupený žánr na festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám