Hlavní obsah

Vachler točí o smyslu života

Novinky, sad

Petr Vachler se rozešel se světem filmových cen a pustil se do režírování. Jeho nový film Tajemství a smysl života chce propojit hraný příběh se zpověďmi známých osobností (Erich von Däniken, Don Miguel Ruiz, Paramhans svámí Mahéšvaránanda, Raymond Moody, Dan Millman a další). Minulou sobotu začal na Šumavě.

Foto: Kinobox.cz

Petr Vachler při natáčení

Článek

”Polohraný dokument bude obrazovou a trikově náročnou mozaikou, formálním unikátem, jaký tady po listopadu 89 nemá obdoby. Výpovědi předních vědců, spisovatelů i šamanů či mystiků zasazené přímo do děje nabízejí nadčasové odpovědi a ty budou ilustrovat naopak ryze osobní hranou část filmu. Dá se ovšem říci, že ve druhém celovečerním filmu Petra Vachlera hledají všichni svorně odpověď na otázku otázek – jaký je smysl života? Odpovědi nabízejí různé úhly pohledu, tvůrci filmu nicméně akcentují to, co se zdá shodné. A to, že život je spirála událostí, mající vyšší smysl a cíl,” tvrdí tvůrci.

Slavný švýcarský spisovatel Erich von Däniken v rozhovoru pro Vachlerův projekt o smyslu života řekl: „Každý možná dojde k nějakému jinému možnému tušení, představě. Není to vědecký poznatek, to, co zde máme. Jsou to tušení a ta tušení se pomalu zhušťují do vědomí. To vědomí je ale individuelní. Já mám své vědomí a někdo jiný cítí zase jiné.“

„Před pár lety jsem začal různě jezdit po světě - Mexiko, Peru, Havaj, Severní Amerika - za indiány, šamany. Na cestách jsem pochopil, že svět může vypadat úplně jinak. Tajemství a smysl života je výsledkem mých cest. Je to příběh pokládající otázky a hledající odpovědi. Možná vám na vše neodpoví. Ale rozhodně vás donutí k zamyšlení,“ řekl sám Vachler.

Hlavní postavou je Max, muž středního věku, jemuž vnitřní klid umožní rekapitulovat dosavadní život a vidět mnohé aspekty určující správná či chybná rozhodnutí. V Maxově životě hrají zásadní roli dvě ženy.

Hlavních rolí se ujali Jan Budař, Barbora Seidlová, Andrea Kerestešová a Josef Polášek. Budař se s autorem projektu Petrem Vachlerem účastnil jedné z duchovních výprav do exotických zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám