Hlavní obsah

Na Rock for People bodovali Papa Roach, Billy Talent i počasí

Právo, Jaroslav Špulák

V loňském roce se festivalu Rock for People postavily do cesty hromy i blesky a spláchl jej silný déšť. I když došel až k poslednímu bodu svého programu, zásah přírody byl otevřenou ranou. Letos je k němu ale zatím přívětivá.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Papa Roach na Rock for People

Článek

Ve středu se bouře a déšť přehnaly nad značnou částí země, a přestože pořadatelé festivalu s napětím očekávali příchod vlhké a nepokojné verze letního počasí, bouřka se Festivalparku na královéhradeckém letišti vyhnula. Jako by měla špatné svědomí ze své loňské návštěvy.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Gogol Bordello jsou představiteli tzv. gypsy punku.

V předtuše vždy přítomného nebezpečí letos organizátoři zastřešili jedno ze dvou hlavních pódií. Od anglického dodavatele přivezli obří stan pro deset tisíc diváků, kterým v případě deště poskytne útočiště v suchu.

Zatímco v úterý se ještě na jeho adresu snášely spíše skeptické poznámky, ve středu už evidentně řada diváků přijala novou festivalovou stavbu za svou. Zvláště poté, kdy v praxi zjistila, že v ní ani v odpoledních hodinách nebylo příliš vedro, naopak ve stanu vzduch příjemně poletoval.

„Je to dobrý nápad,“ uznal návštěvník Jiří Ondrášek z Prahy. „Ve stanu je příjemně, je tam dobrý program a navíc vytvořil novou vizuální charakteristiku festivalu. Nikdo ho nepřehlédne.“

Shaddix to nakonec dal

Necelých dvacet tisíc diváků se zdá být spíše spokojených. Ve středu si v radostném opojení z pozitivní hudby užili především koncert amerických rockerů Papa Roach. Hráli při něm prim nesmlouvavé riffy i velmi dobré frontmanství zpěváka Jacobyho Shaddixe. Ještě dvě hodiny před koncertem měl přitom vážné problémy s hlasivkami a nebyl rozhodnut, zda vůbec vystoupí.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Billy Talent nabídli divoký koncert.

Papa Roach je kapela z konce devadesátých let. V roce 2000 vydala své druhé album Infest a písnička Last Resort ji katapultovala do středu zájmu. Od té doby sice muzikanti nabrali pár let navíc, nicméně jejich publikum zásadně mládne.

I na Rock for People bylo evidentní, že kalifornští borci svým poctivým rockem, ohlížejícím se k vlivům do sedmdesátých let, zaujali publikum, které v době vzniku kapely před dvaceti lety nebylo na světě a možná ani v plánu svých rodičů.

Fanoušci v noci nadšeně přijali i kanadskou čtveřici Billy Talent. V České republice má silné zázemí, a tak se nebylo co divit, že dobrovolný divácký sbor pro zpěv refrénů byl na Rock for People několikatisícový. Výrazně to pomohlo zpěvákovi Benu Kowalewiczovi, který si vybral horší den a jeho intonace poněkud plápolala v poryvech energie koncertu.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

The Parov Stelar Band roztančili.

Rakouští The Parov Stelar Band spojili elektronickou hudbu s náznaky swingu i ambientu a vznikl tvar vhodný především k poklidnému tanci nebo rozjímání.

Eugene Hütz přivezl svou gypsypunkovou formaci Gogol Bordello na příznivě nakloněnou půdu. I tentokrát ji české publikum přijalo s otevřenou náručí a uvolněně vstřebávalo všechny vlivy world music, které z pódia přicházely.

Možná na festivalu hrála budoucí rocková hvězda

Na Rock for People se hraje na několika pódiích, živě na pěti. V úterý a ve středu se velké pozornosti těšila například Showcase Stage, na které pořadatelé představili zajímavé kapely ze speciálních evropských festivalů, na nichž se hlásí i hledají hvězdy příštích let. Třeba některá hrála i na Rock for People 2013.

Program festivalu ve čtvrtek pokračuje dál, odpoledne a večer vystoupí například Queens Of The Stone Age, Foals, Klaxons nebo Karel Gott. V pátek je na pořadu český den s koncerty Kabátu s big bandem, Kryštofa nebo Tomáše Kluse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám