Hlavní obsah

Letní Ungelt bude hrát muzikál o Sidonii Nádherné

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baronka Sidonie Nádherná z Borutína žije v povědomí veřejnosti jako mecenáška umění, přítelkyně Rainera M. Rilka a milenka dramatika a novináře Karla Krause.

Foto: Marie Krbová

Milan Hein jako Karl Kraus v inscenaci Touha jménem Einodis

Článek

Na jejím zámku ve Vrchotových Janovicích pobýval často i Karel Čapek, architekt Adolf Loos a další osobnosti. Osudy této nadmíru zajímavé ženy ožijí 19. června na Letní scéně Ungelt v podobě muzikálu Touha jménem Einodis, k němuž scénář napsala Marta Skarlandtová a hudbu Karel Štolba.

„S nápadem na muzikál o Sidonii Nádherné přišla moje sestra Marta, já jsem zase od začátku chtěl, aby byl psán ,na tělo‘ Martě Kubišové, kterou se Sidonií Nádhernou spojuje velká vůle být sama sebou. A Marta měla šťastný nápad obsadit do role mladé Sidonie Anetu Langerovou, o níž ta vůle být sama sebou platí také,“ řekl Právu umělecký ředitel Ungeltu Milan Hein, který se v této inscenaci jako Karl Kraus vrátí po letech na prkna Ungeltu. Ostatní osudové muže ze života Sidonie Nádherné – Maxe Švabinského, Rilkeho či Maxe Thuna – vytvoří Igor Orozovič, jejího bratra Johannese Ondřej Novák.

„Touha jménem Einodis je určena pro Letní Ungelt. Diváci by tedy neměli váhat, protože ji budou moci od 19. června do 5. září vidět pouze tam,“ upozorňuje Hein. V inscenaci režiséra Pavla Ondrucha bude hrát i živá kapela a ve filmových dotáčkách se objeví i zámek Vrchotovy Janovice. Repertoár deváté sezóny Letního Ungeltu doplní loňská premiéra Sklenice vody, Deštivé dny s Richardem Krajčem a Davidem Švehlíkem i Růžové brýle s Hanou Maciuchovou a Zuzanou Bydžovskou.

Hostem Letní scény bude příbramská inscenace Drobečků z perníku v hlavní roli se Simonou Stašovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám