Hlavní obsah

Velký Gatsby zahajuje ve středu canneský festival

Právo, Věra Míšková

Leonardo DiCaprio v titulní roli filmu režiséra Baze Luhrmanna Velký Gatsby je očekáván jako největší hvězda slavnostního zahájení 66. ročníku mezinárodního filmového festivalu ve francouzském Cannes. Film, který se bude v Cannes promítat mimo soutěž, vstoupí vzápětí také do českých kin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přípravy na 66. ročník filmového festivalu v Cannes vrcholíVideo: Reuters

 
Článek

Na Riviéře si v následujících jedenácti dnech dá dostaveníčko množství dalších hvězd a filmových tvůrců, a to jak těch slavných, tak začátečníků. Zlatou palmu za celoživotní dílo dostane Alain Delon, o letošní trofeje se bude před porotou vedenou Stevenem Spielbergem ucházet dvacítka snímků.

Svou novinku představí například laureát Zlaté palmy za Sex, lži a video Steven Soderbergh, který do filmu Behind the Candelabra obsadil Michaela Douglase a Matta Damona jako milence. Z USA přijedou soutěžit i bratři Ethan a Joel Coenovi (Zlatá palma za Bartona Finka) s ohlédnutím za folkovou scénou 60. let nazvaným Inside Llewyn Davis.

Jarmusch s upíry

Alexander Payne představí road movie Nebraska, James Gray drama Imigrant s Marion Cotillardovou a Joaquinem Phoenixem a Jim Jarmusch upírský příběh Jen milenci zůstanou naživu.

Domácí kinematografii bude reprezentovat François Ozon s dílem Mladá a krásná či Arnaud Desplechin s dramatem Jimmym P. Nováček. Abdelatif Kechiche představí film Život Adély a Arnaud des Pallieres, který je v Cannes také poprvé, snímek Michael Kohlhaas. Ve Francii natočil své drama Venuše v kožichu také Roman Polanski.

Z Itálie do Cannes přijede Paolo Sorrentino s dílem Velká krása, za Japonsko budou soutěžit dva filmaři, své reprezentanty v soutěži budou mít i Čína, Írán, Nizozemsko či Mexiko.

Česká kinematografie se do hlavního programu opět nedostala, ale – rovněž již tradičně – má své zástupce v sekci Cinéfondation věnované krátkým dílům mladých tvůrců. Ta uvede snímky O šunce Elišky Chytkové a Pandy Matúše Vizára. Programu Producer on the Move se za Česko zúčastní Viktor Tauš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám