Hlavní obsah

Filmové premiéry: Zlomené město, Rok bez Magora, Atomic Age, Zambezia a Hluboko

Právo, Věra Míšková

Mark Wahlberg, Russell Crowe a Catherine Zeta-Jonesová hrají v detektivním thrilleru Zlomené město. Dokument Rok bez Magora mapuje životní příběh Ivana Martina Jirouse. Příběh o dospívání je Atomic Age. Na dobrodružnou výpravu se vydává hlavní hrdina animovaného filmu Zambezia. Režisér Lasse Hallström natočil na motivy románu Nicholase Sparkse romanci Bezpečný přístav. Pohled na život v Moskvě, řízený politickými zájmy, to je Čtvrtá mocnost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Filmové premiéry 17. týden

Článek

Zlomené město

Foto: Bontonfilm

Filmové premiéry

Americký detektivní thriller vychází z celkem známé šablony: jeden bývalý policajt, který vzal zákon do vlastních rukou a byl rád, že se to odbylo jen odchodem do civilu, a spousta zkorumpovaných politiků.

Zlomené město, USA 2013, detektivní thriller, 109 min., režie: Allen Hughes, hrají: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jonesová, Jeffrey Wright a další.

Rok bez Magora

Foto: ArtCorp

Filmové premiéry

Kaleidoskop životních příběhů Ivana Martina Jirouse, zvaného Magor, českého básníka, publicisty a výtvarného kritika, který je znám především díky spolupráci s nezávislou rockovou skupinou Plastic People of the Universe. V době normalizace byl za své politické názory pětkrát vězněn. V dokumentu zaznívají ukázky z Magorova básnického díla i jeho politické a životní názory.

Rok bez Magora, ČR 2012, 120 min., dokument, režie: Oliver Malina-Morgenstern.

Atomic Age

Foto: Artcam

Filmové premiéry

Victor a Rainer se v sobotu večer vydávají za zábavou do centra Paříže. Při svých potulkách nočním městem a nočními kluby střídá jedno setkání (a zklamání) druhé. Pouliční bitky, odmítnutí ze strany dívek, dlouhé rozhovory. Tváří v tvář deziluzi opouštějí nad ránem město a docházejí konečně klidu uprostřed lesa, ve svitu měsíce a nově objevené touhy. Z jejich přátelství se rodí nový den. Příběh o dospívání, rimbaudovských nočních toulkách a mládí, ve kterém se potkává smutek, euforie, melancholie a bezstarostnost.

Atomic Age, Francie, 2012, drama, 67 min., režie: Héléna Klotzová, hrají: Niels Schneider, Eliott Paquet, Dominik Wojcik a další.

Zambezia

Foto: HCE

Filmové premiéry

Mladý sokol Kai se přes zákazy svého otce vydá na dobrodružnou výpravu do bájného ptačího města Zambezia, aby se stal členem prestižní letky chránící město před útoky nepřátel. Jeho otec se ho snaží zadržet, ale je lapen podlým ještěrem. Kai a jeho spřízněná duše Zoe budou muset použít všechny své síly, aby před ním toto jedinečné místo zachránili.

Zambezia, Jižní Afrika 2012, animovaný, 83 min., český dabing: Jiří Mádl, Pavel Rímský, Jaroslava Kretchmerová, Oldřich Navrátil a další.

Bezpečný přístav

Foto: HCE

Filmové premiéry

Do Southportu se přistěhuje plachá Katie, jejíž minulost halí opar tajemství. Ačkoliv se zprvu brání navázat jakýkoliv vztah, postupem času se seznamuje se sousedkou Jo a Alexem a jeho dětmi a v ospalém jižanském městečku začíná zapouštět kořeny. Musí se tedy rozhodnout – zvolí život na útěku, nebo novou rodinu?

Bezpečný přístav, USA 2013, romance, 115 min., režie: Lasse Hallström, hrají: Josh Duhamel, Julianne Hough, Cobie Smulders.

Čtvrtá mocnost

Foto: Film Europe

Filmové premiéry

Novinář Paul Jensen se vydává z Berlína do Moskvy pracovat v bulvárních novinách. S nebývalou rychlostí dokáže novinám navrátit jejich zašlý lesk a slávu a také zvýšit prodej. Pak ale potká okouzlující herečku Katju, která ho přiměje vést v novinách politicky laděný nekrolog. Od té chvíle se spustí řetězec událostí, jenž obrátí Paulův život vzhůru nohama.

Čtvrtá mocnost, Německo 2012, thriller, 112 min., režie: Dennis Gansel, hrají: Rade Serbedzija, Moritz Bleibtreu, Kasia Smutniaková, Mark Ivanir, Stipe Erceg a další.

Hluboko

Foto: Aerofilms

Filmové premiéry

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole.

Hluboko, Island 2012, drama, 95 min., režie: Baltasar Kormákur, hrají: Ólafur Darri Ólafssona, Jóhann G. Jóhannsson, Theodór Júlíusson,  María Sigurðardóttir, Björn Thors a další.

Záhada Hory mrtvých

Foto: EEAP

Filmové premiéry

V roce 1959 přišlo na Hoře mrtvých nevysvětlitelným způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století.

Záhada Hory mrtvých, USA/Rusko 2012, thriller, 100 min., režie: Renny Harlin, hrají: Richard Reid, Luke Albright a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám