Hlavní obsah

Tříhodinový večírek pro milovníky Partičky

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michal Suchánek zatoužil přidat ke svým atributům – herec, moderátor, bavič – také slovo dramatik. Vybaven zkušenostmi z psaní scénářů pro televizní Tele Tele a Partičku rozhodl se napsat „krutokomedy“, v níž by zúročil své herecké působení v Činoherním klubu a dotyk s tamním repertoárem.

Foto: Divadlo Broadway – Martin J. Polák

Věčně po alkoholu toužící řidič autobusu Krákorau.

Článek

Něco mezi Albeem, McDonaghem a Mametem, malinko šmrncnuté Havlovou Vernisáží. Jenže mu z toho vyšlo zase jen Tele Tele.

Na večírku v domě manželského páru (Michal Suchánek a Klára Trojanová) se schází partička bývalých spolužáků. Tlachají, popíjejí, tu a tam se neúspěšně pokusí i souložit a všichni čekají na záhadného Prasopsa. Místo něj přichází prodejce vysavačů Ing. Bobek (Ondřej Sokol), jehož si s Prasopsem občas pletou. Na konci první půle se dozvíme o Prasopsově úmrtí.

Ondřej Sokol, který Večírek i režíroval, se domnívá, že Suchánek napsal „překvapivě dobrou hru, která mluví i o zásadních věcech, a vidět ji není ztracený čas u přiblblé zábavy“. Bohužel se mýlí. Suchánek napsal text pro milovníky zábavy hodně pokleslé, kde se postavy opakovaně vyjadřují stylem: „Ty vole, tys ho chtěl/a vojet?“, „K..va, já jsem v hajzlu“, anebo „Tak já si jdu za..dat“.

Jediný Richard (Igor Chmela) je tu za slušňáka: „Víra mě naučila milovat své nepřátele. Ale někdy po ránu bych je nakopal do pr..le.“ A tak to jde pořád dokola. Dohromady něco přes tři hodiny.

Po pauze se ocitneme v autobuse během cesty na Prasopsův pohřeb. Pro změnu se opět popíjí, tlachá a popíjí. Na samém konci ale autor dostane záchvat moralizování, kdy si jeho „hrdinové“ musí pěkně jeden po druhém vmést do tváře, co si o sobě myslí. A pak se už jen tančí a zpívá písnička u rakve mrtvého kamaráda.

Večírek je sitkom s náznaky absurdních situací a těžkokaliberním slovním humorem. Suchánek se Sokolem do něj obsadili svou televizní Partičku plus Marka Taclíka, Davida Matáska, Kláru Trojanovou, Nelu Boudovou a další dobré herce.

Jenže text je tak chudý a zvláště ženské postavy jsou tak ploché, že není co režírovat, ani co hrát. Nicméně na premiéře zazníval hojný smích, připomínající ten sitkomově nahraný. A na začátku producent Oldřich Lichtenberg představil koproducenta, který se pochlubil, že kromě Večírku financoval i Troškovy Babovřesky. A ty jsou, jak známo, momentálně nejnavštěvovanějším filmem.

Nic proti obojímu. Jen kdyby se ten pokleslý sitkom nevydával za seriózní komedii. Do té má opravdu hodně daleko.

Hodnocení 25 %

Kurt Krutys (Michal Suchánek): Večírek

Režie: Ondřej Sokol, premiéra: 7. března 2013 v Divadle Broadway Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám