Hlavní obsah

ANKETA: Udělte Anděla desce roku

Právo, far

Ceny Akademie populární hudby Anděl se budou udělovat 16. března. Čtenáři Novinek mohou udělit své Anděly už nyní v sérii anket, které se budou konat celý týden. V prvním díle vybírejte Album roku.

Foto: Adam Holý

Charlie Straight: zleva Pavel Pilch (bicí), Michal Šupák (klávesy), Albert Černý (zpěv, kytara) a Johnny Cienciala (baskytara).

Článek

Český zpěvák a producent Boris Carloff (vlastním jménem Milan Havrda) byl Akademií nominován za své loňské album The Escapist. To již v únoru získalo cenu hudebních kritiků Apollo.

Další nominovanou kapelou jsou mladíci z třinecké kapely Charlie Straight za své druhé album Someone With a Slow Heartbeat, třetici pak uzavírá populární česká skupina Kryštof s deskou Inzerát.

Anděl hrající na šalmaj 

Hudební ceny Anděl se v České republice začaly udělovat v roce 1991. Tehdy ještě federální a oficiální název zněl Výroční československé hudební ceny. Úplně prvními nositeli tohoto ocenění a celkovými králi prvního ročníku se stali členové skupiny Lucie. Zpěvačkou roku 1991 byla Bára Basiková a zpěvákem roku se poprvé a naposledy stal Slovák Pavol Habera. Další ročníky už byly jen české.

V letech 1992 až 1996 se cenám začalo říkat české Grammy a vítězové si odnášeli podle amerického vzoru malé gramofony. Američané si ale stěžovali, že český název porušuje copyright, a tak od roku 1997 stala symbolem prestižních ocenění zlatá soška Anděla hrajícího na šalmaj, kterou vytvořil sochař Jaroslav Róna.

Partnerem cen Akademie populární hudby je společnost Seznam.cz, která pro uživatele služby Mixér připravila speciální kanál věnovaný interpretům usilujícím o sošku Anděla.

HLASOVÁNÍ V ANKETĚ BYLO UKONČENO.

Anketa

Komu byste udělili Anděla za desku roku?
Boris Carloff: The Escapist
7 %
Charlie Straight: Someone With a Slow Heartbeat
21,8 %
Kryštof: Inzerát
71,2 %
Celkem hlasovalo 8725 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V nominacích na Anděla vede skupina Kryštof

Nominace na české hudební ceny Anděl vyhlásili pořadatelé v pondělí v Praze. Nejvíce šancí (celkem šest) si vysloužila skupina Kryštof. Vyhlášení cen má 16....

Žánroví Andělé budou mít devět oceněných

Hlavnímu ceremoniálu českých výročních hudebních cen Anděl, který se uskuteční 16. března, bude v pátek večer předcházet udílení žánrových ocenění. Celkem bude...

Výběr článků

Načítám