Hlavní obsah

Praha schválila kulturní granty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští radní v úterý schválili přidělení jednoletých kulturních grantů pro letošní rok a víceletých grantů pro léta 2014 až 2017. Miliónové dotace by tak mohlo dostat třeba Divadlo Semafor a Divadlo Komedie nebo uznávané hudební festivaly, jako je Pražské jaro a Dvořákova Praha. Dotace nad 200 000 korun a víceleté granty budou ještě schvalovat zastupitelé. Grantová komise dostala žádosti od 832 organizací.

Článek

Letos Praha podle schváleného materiálu na jednoletých grantech do 200 000 korun vyplatí zhruba 32 miliónů korun. Ve vyšších grantech na tento rok doporučili radní zastupitelům pěti milióny podpořit Divadlo Semafor, Divadlo Komedie by mělo dostat 6,5 miliónu korun, světoznámý festival Pražské jaro 8,9 miliónu, projekt Letní Letná 2,8 miliónu a festival United Islands 1,8 miliónu Kč. Celkově jde o částku kolem 95,4 miliónu korun.

S víceletou dotací by v případě schválení zastupitelstvem mohla počítat Pražská komorní filharmonie, pořadatelé Pražského jara a Dvořákovy Prahy. Dvouletý grant ve výši dvakrát 5,3 miliónu korun získá Divadlo Na Fidlovačce. Čtrnácti milióny hodlá město po čtyři roky podporovat činnost Dejvického divadla. Experimentální prostor Roxy/NoD dostane čtyřikrát za sebou 11,5 miliónu Kč. Jiným organizacím byl víceletý grant udělen už v minulých letech. Praha každý rok na víceletých grantech vyplatí desítky miliónů.

Příklady grantů (v miliónech korun):

Divadlo Na Fidlovačce: 5,3 (2014) a 5,3 (2015)

Dejvické divadlo: 14 (2014) a 14 (2015)

Divadlo Komedie: 7 (2014) a 7 (2015)

United Islands: 1,8 (2013) 

Vedení města už loni rozhodlo o tom, že výrazně omezí prostředky vyplácené na kulturu prostřednictvím takzvaného partnerství, o jejichž přidělení rozhodovali výhradně politici. Od letošního roku proto navýšila objem peněz v grantech, o kterých rozhoduje odborná komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám