Hlavní obsah

Nová alba: Jiří Dědeček, Everything Everything a další

Právo, Jaroslav Špulák

Třetí lednový týden začal trh s novými alby lehounce rozhýbávat. Supraphon vydal reedici staršího alba písničkáře Jiřího Dědečka, Sony Music zase druhou studiovku britské čtveřice Everything Everything, kterou již český posluchač zná z tuzemského pódia.

Článek

Jiří Dědeček: Zabili trafikantku

Foto: Supraphon

Nová Alba

Písničkář Jiří Dědeček oslaví příští měsíc své šedesáté narozeniny. Připomene si je nejenom koncerty 18. 2. v pražské Malostranské besedě a 25. 2. na Malé scéně pražského Divadla pod Palmovkou, ale začíná oslavovat již nyní reedicí svého prvního alba Zabili trafikantku. Nahráno bylo v roce 1989 v pražském divadle Semafor naživo. Přináší Dědečkovy slavné skladby Zabili trafikantku, Vysočany-Libeň, Nerostou houby, Blues pro slušný lidi a další.

Everything Everything: Arc

Foto: Sony Music

Nová Alba

Druhé album mladé britské čtveřice Everything Everything přichází poté, co se poprvé představila v České republice, a to rovnou jako předkapela slavných Muse. V O2 Areně představila především písničky ze svého debutu a před koncertem prozradila, že novinka je mnohem propracovanější a přijatelnější pro širší spektrum posluchačů. Stavby jednotlivých skladeb nejsou, pravda, úplně přímočaré a popové. Přinášejí ale mnohá překvapení a pasáže, které jsou hudebně a aranžérsky skutečně výrazné.

Různí: 12-12-12, The Concert For Sandy Relief

Foto: Sony Music

Nová Alba

V prosinci loňského roku se hvězdy světové hudební scény sešly v newyorské Madison Square Garden, aby svým koncertem vydělaly finanční prostředky na pomoc obětem bouře Sandy, která se prohnala několik týdnů předtím východním pobřežím Spojených států. Nyní vychází záznam koncertu. Jsou na něm zachyceny fragmenty vystoupení Bruce Springsteena a jeho The E Street Bandu, Rogera Waterse, Erika Claptona, The Rolling Stones a dalších.

Psychedelic Morning: Cigareta ve dvou

Foto: Indies Scope Records

Nová alba

Nálada je jasná: kytara, cigareta a podivné ráno, kdy přemítáte, jestli ten nastávající den bude taky tak mizerný jako ten předchozí. Freak folk Gregoryho Dimanche transformoval v jednočlenný projekt Psychedelic Morning a nové písničkářské album Cigareta ve dvou. Je na něm třináct skladeb jednoho Čecha s argentinskými předky a francouzskou babičkou, která měla ráda Edith Piaf. Jak už napovídá název alba, jsou dívky a vztahy jedním z hlavních témat skladeb. Vždyť dívčí jméno měl i singl Julie, v pořadí druhá skladba na albu, za kterou následuje píseň s názvem Laura. Na kolekci je ale témat samozřejmě víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám