Hlavní obsah

Vylepšenou filmovou klasiku nabídne Projekt 100

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To nejlepší z filmové historie v restaurované digitální podobě chce nabídnout od ledna Projekt 100. Ve filmových klubech po celé ČR se budou promítat americké klasiky jako Sunset Blvd. a Big Lebowski i čeští Všichni dobří rodáci.

Foto: Polygram

Jeff Bridges jako Big Lebowski

Článek

Projekt zahájí 24. ledna v pražském kině Aero legendární americké drama Sunset Blvd. Billyho Wildera, které mnozí považují za jeden z nejlepších filmů tohoto režiséra a padesátých let vůbec.

Mnohem novější je "kultovka" Big Lebowski bratří Coenů. Zdánlivě je pro zařazení do klasiky příliš nová (rok 1998), ale pořadatelé na středeční tiskové konferenci upozornili na fakt, že generace současných maturantů třeba vůbec netuší, že filmy jako Big Lebowski nebo Trainspotting existují.

Ke klasice nepochybně patří Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného z roku 1968. Drama pojednává o rozpadu venkovské komunity po nástupu komunismu. A za jeden z nejlepších spaghetti-westernů v historii je považován film Sergia Leoneho Tenkrát na Západě, rovněž zrestaurovaný pro nové uvedení v kinech.

Foto: Dorian Hanuš , Právo

Vojtěch Jasný

Na podobné artové filmy přišlo v minulém roce do filmových klubů asi 12 000 diváků, což není tak málo. "Distribuce artových filmů moc nevydělává. Doufáme, že podpora ministerstva kultury bude pokračovat," uvedla za pořadatele Radana Korená. Dodala, že se hodně snaží spolupracovat s regionálními kluby a školami, záleží však na ochotě konkrétních kinařů a učitelů.

Dramaturg Jan Jílek uvedl, že na únor chystají do distribuce také španělský film Sněhurka: Jiný příběh Pabla Bergera.

"Jedná se o variaci na klasickou pohádku, posazenou do Španělska 20. let a je to uděláno ve stylu filmu 20. let. Dále na duben připravujeme australsko-německý film Lore, drsný příběh z konce 2. světové války o nacistické rodině. Rodiče jsou zavření a patnáctiletá dívka se musí starat o zbytek rodiny."

Více se o Projektu 100 dozvíte www.projekt100.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám