Hlavní obsah

Adele je nejprodávanější dva roky po sobě, aniž by vydala novou desku

Novinky, Stanislav Dvořák

Poprvé za dobu existence prodejních statistik SoundScan v Americe (začaly v roce 1991) nastal kuriózní jev, kdy se zpěvačka Adele stala dva roky za sebou nejprodávanější, aniž by vydala novou desku. Američané si její starší album 21 oblíbili natolik, že jej žádná novinka nedokázala překonat.

Foto: Reuters

Adele

Článek

V roce 2012 se alba 21 prodalo v USA asi 4,4 miliónu kusů a předminulý rok asi 5,82 miliónu. To také znamená, že deska se stala jednou z mála v historii, která překonala desetimiliónovou hranici. V dnešní době, kdy i slavní interpreti počítají prodeje na statisíce nebo desetitisíce, jsou to ohromující čísla.

Za dva roky deska pořád nevypadla z hitparády Billboard 200 a týdenní hitparády TOP 40. Na internetu je situace stejná - 21 zůstává nejprodávanějším albem na iTunes dva roky za sebou.

Na druhém místě je v Americe Taylor Swiftová s albem Red (cca 3,1 miliónu) a na třetím a současně pátém místě trůní skupina One Direction s deskami Up All Night (1,62 miliónu) a Take Me Home (1,34 miliónu). Čtvrtí jsou Mumford & Sons s albem Babel (1,46 miliónu).

Hitový Gotye

Mezi digitálními singly kraluje australský indie-pop zpěvák, který si říká Gotye. Jeho písnička Somebody That I Used to Know zaznamenala 6,8 miliónu legálních stažení. Carly Rae Jepsen prodala 6,47 miliónu kopií singlu Call Me Maybe a skupina fun. 5,95 miliónu kopií singlu We Are Young.

Mezi další relativně úspěšné hity patří Payphone od Maroon 5, Starships od Nicki Minaj, What Makes You Beautiful od One Direction, Some Nights od fun., Stronger (What Doesn't Kill You) od Kelly Clarksonové, Gangnam Style od Psy a One More Night od Maroon 5.

Nejprodávanější alba roku 2012 v Americe:

Adele: 21

Taylor Swiftová: Red

One Direction: Up All Night

Mumford & Sons: Babel

One Direction: Home

Nejprodávanější deskou v ČR bylo loni album Racek Tomáše Kluse. Na vítězství u nás stačí prodat pouhých 60 000 kusů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Nejvíce desek v ČR prodal v roce 2012 Klus

Nejvíce desek z tuzemských interpretů v roce 2012 prodal písničkář Tomáš Klus. V oficiálním žebříčku nejprodávanějších alb a výběrů populární hudby...

Výběr článků

Načítám