Hlavní obsah

Senzační Kupkova výstava v Praze

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sto lety vystavil český rodák František Kupka na Podzimním salónu v Paříži dva zcela abstraktní obrazy s názvem Amorfa – Dvoubarevná fuga a Amorfa – Teplá chromatika. Obecenstvo tak vůbec poprvé v historii uvidělo díla, která působila jen krásou čistých barev a geometrických tvarů.

Foto: Milan Malíček, Právo

V Praze budou poklady z Kupkova ateliéru vystaveny do 3. března.

Článek

K jubileu otevřela pražská Národní galerie v Salmovském paláci senzační výstavu o obrazech a akvarelech, které Kupka v letech 1899 až 1913 pravidelně představoval na pařížských salónech. Připravili ji Pierre Brullé z Paříže a Markéta Theinhardtová, česká historička umění působící na pařížské Sorboně.

Do Prahy se jim podařilo dostat obrazy a akvarely z takových sbírek, jako jsou Muzeum moderního umění a Guggenheimovo muzeum v New Yorku, pařížské Centre Pompidou nebo Muzeum umění ve Philadelphii, aby měl český divák možnost na vlastní oči spatřit, čím se Kupka snažil zaujmout pařížské publikum i své malířské kolegy.

Hned ke čtvrteční vernisáži byl k dispozici i nádherný katalog, takže je to ve všech ohledech skvěle připravená a hlavně objevná výstava, jakou česká veřejnost od své Národní galerie léta očekává.

Vedení Guggenheimovy nadace je projektem tak nadšeno, že chce výstavu reprízovat v Benátkách. V Praze budou poklady z Kupkova ateliéru vystaveny do 3. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám