Hlavní obsah

Filmaři bojkotují Ekofilm kvůli podivnému chování ministerstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobnosti spojené s festivalem o životním prostředí Ekofilm bojkotují letošní ročník této mezinárodní přehlídky, která se má od 6. do 9. prosince konat v Ostravě, s jiným organizátorem a v jiném termínu. Důvodem je podle nich zmanipulované výběrové řízení. Uvedli to na tiskové konferenci v Praze a vyzvali ministra životního prostředí Tomáše Chalupu k nápravě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) byl vyzván k nápravě.

Článek

Signatářka výzvy Olga Sommerová odmítla funkci prezidentky ostravského festivalu. "Autoritativní způsob rozhodnutí, manažersky nezvládnuté výběrové řízení a pozdní termín jeho vyhlášení vyvolává pochybnosti o skutečném důvodu, proč byl zlikvidován mezinárodní festival v Českém Krumlově, navazující na zájem studentské komunity Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích," uvádějí ve výzvě, kterou podepsalo osm desítek filmařů, bývalých členů porot a sympatizantů. Absurdní je podle nich organizovat v Ostravě s malým odstupem dva environmentální festivaly Tur Film a Ekofilm.

Vítězem výběrového řízení, organizovaného ministerstvem životního prostředí (MŽP), je ostravské sdružení Perseus, jehož ředitelka je i šéfkou firmy Fabex Media. "Ta je také pořadatelem druhého festivalu ekologických filmů Tur Film," uvedla Sommerová. Dokumentaristé prý byli novým organizátorem Ekofilmu vyzváni, aby snímky, které přihlásili na Tour film, přihlásili i na Ekofilm.

Marcela Mrózková Heříková odmítla, že by výběrové řízení bylo zmanipulované. "Viděli jsme výzvu, přihlásili se a netušili, že můžeme uspět," řekla. Konkurenci ve svém vlastním festivalu TUR Film nevidí. "Jde o malý festival pro školy. Vznikl pět let poté, co Ekofilm opustil Ostravu, kde kdysi dávno vznikl," uvedla. Ani v tom, že se na Ekofilm přihlásily některé filmy figurující na festivalu TUR Film, nevidí problém.

Podle Sommerové je pověst 38. ročníku Ekofilmu ohrožena. "Plnohodnotný filmový festival mezinárodního významu nelze zorganizovat během dvou měsíců. Tři týdny před zahájením nemá na webových stránkách statut ani jasné podmínky soutěže," dodala. Podle jejího osobního názoru se ministerstvo snaží zpřetrhat všechny tradice a vazby, které byly spojeny se Stranou zelených, která ministerstvo kdysi vedla. Usiluje o to, aby ministr Chalupa umožnil v příštím roce návrat k tradici Ekofilmu v obvyklém termínu v Českých Budějovicích a Českém Krumlově.

Reklama

Výběr článků

Načítám