Hlavní obsah

Nová alba: Aerosmith, Rolling Stones, Soundgarden a další hvězdy

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden je zřejmě v letošním roce nejbohatší na nová alba světových hvězd. Na trh se dostávají novinky ikon Aerosmith, Green Day, Christiny Aguilery, Soundgarden či Susan Boyleové, stejně tak výběrovka Rolling Stones se dvěma novými písněmi nebo druhá deska One Direction. Je čas myslet na vánoční dárky.

Článek

Rolling Stones: GRRR!

Foto: Universal Music

Nová alba

Britští Rolling Stones oslavují padesát let existence a přicházejí nejenom s drahými koncerty, dokumentem a knihou, ale také s kompilací největších hitů. Jsou na ní i dvě nové skladby (Doom And Gloom a One More Shot), které byly nahrány letos v srpnu. Nechybí pak hity Gimme Shelter, (I Can’t Get No) Satisfaction, Jumpin’ Jack Flash nebo Street Fighting Man. Kompilace byla v pondělí vydána v několika verzích včetně vinylové. Autorem jejího obalu je americký umělec Walton Ford.

Christina Aguilera: Lotus

Foto: Sony Music

Nová alba

Christina Aguilera vydala nové studiové album Lotus. První singl Your Body, který napsali a zprodukovali Max Martin, Shellback a Savan Kotecha, měl světovou premiéru 17. září. Zpěvačka strávila poslední rok v nahrávacím studiu přípravami alba, na němž spolupracovala s autory a producenty světového formátu, například s Alexem Da Kidem nebo Siaou. Na desce se rovněž objevuje jako host Cee Lo Green.

"Toto album je o vyjádření sebe sama a o svobodě,” říká Aguilera. „V mém životě se stalo hodně věcí a tato nahrávka pro mě symbolizuje znovuzrození. Album je o návratu zpět k podstatě mého vlastního já a k hudbě, kterou miluji ze všeho nejvíc.”

Aerosmith: Music From Another Dimension!

Foto: Sony Music

Nová alba

Jedenáct let uplynulo od chvíle, kdy bostonští Aerosmith vydali předešlé album s novými písničkami. Za tu dobu jistě mohli nachystat nový materiál, který bude třaskavý a nadčasový. Čerstvá kolekce Music From Another Dimension! (Hudba z jiné dimenze!) ale i přes svůj nadějný název ukázala, že napsat dobré rockové písničky s popovým přesahem je těžké i pro tak zkušenou kapelu. Deska nemá styl. Není z ní cítit muzikantská či autorská chemie, ani radost z hraní, která byla znát i na kolekci coververzí Honkin’ On Bobo (2004).

One Direction: Take Me Home

Foto: Sony Music

Nová alba

One Direction jsou velmi chytře vymyšlený projekt. Písničky na nové album Take Me Home jim napsali skvělí autoři, včetně takového Eda Sheerana, současné britské písničkářské hvězdy. Tu a tam samozřejmě přiložili ruku k dílu i hoši z kapely a konečnou podobu nechali na producentech, kteří moc dobře vědí, jak by měl současný pop znít. Respektive jak by chtěli, aby zněl.

Výsledkem ryze týmové práce je album, které je po technické stránce téměř dokonalé. Hlasy se v písničkách lahodně kupí ve vokálních partech a chybičku v nich nezaslechnete. Kolekce má znamenitý moderní zvuk, živé nástroje (včetně smyčců) jí dávají potřebnou velkorysost a skladby jsou na ní za sebou poskládané tak, aby posunovaly atmosféru k „teatrálně velkému hlasovému finále“ v podobě balady Summer Love.

Green Day: ¡Dos!

Foto: Warner Music/Supraphon

Nová alba

Přestože americká punkrocková skupina Green Day zrušila své koncerty do konce roku, neboť zpěvák a kytarista Billie Joe Armstrong podstupuje blíže nespecifikovanou odvykací léčbu, na trhu se v pondělí objevilo druhé album z trilogie nazvané ¡Uno!, ¡Dos! a ¡Tré!. Tento speciální projekt byl produkován osvědčeným kapelním spolupracovníkem Robem Cavallem. „Prožíváme teď hudebně nejkreativnější a nejplodnější časy. Je to naše historicky nejlepší muzika vůbec, písničky přicházejí samy od sebe,” tvrdili členové kapely.

Soundgarden: King Animal

Foto: Universal Music

Nová alba

King Animal je první studiové album amerických Soundgarden po šestnácti letech. Zpěvák Chris Cornell o něm řekl, že skladby budou navazovat na to, co kapela dělala v devadesátých letech. „To, že jsme měli více než dekádu prázdniny, nám hodně pomohlo. Psaní nových skladeb a také nahrávání alba tak probíhalo velmi svěže. Všechno je přirozené, ale jdeme v některých okamžicích i k hudebním postupům, na které od nás fanoušci nebyli zvyklí,“ sdělil.

Producentem kolekce je Adam Kaspar. Kapela z amerického Seattlu také nedávno zveřejnila písničku Live To Rise, která je na soundtracku k filmu Avengers 3D. Její regulérní diskografii dosud uzavíralo album Down On The Upside z května roku 1996.

Susan Boyleová: Standing Ovation: The Greatest Songs From The Stage

Foto: Sony Music

Nová alba

Susan Boyleová se vrací s novým albem plným písní ze zlaté filmové éry i muzikálových evergreenů. Album Standing Ovation: The Greatest Songs From The Stage je jejím v pořadí čtvrtým studiovým albem a natočila ho ve spolupráci s producentem Biffem Stannardem. Na albu dominuje dechberoucí ztvárnění skladeb Send in the Clowns a Bring Him Home i Susanin zpěv ve slavné muzikálové melodii Somewhere Over The Rainbow. Album také obsahuje duety se zpěvaččinými celoživotními idoly Donnym Osmondem a Michaelem Crawfordem.

AC/DC: Live At River Plate

Foto: Sony Music

Nová alba

Australští rockoví veteráni AC/DC vydávají 2CD Live At River Plate, své první živé album po dvaceti letech. Nahrávka byla pořízena v prosinci 2009 v argentinském Buenos Aires, kam přišlo po třináctileté pauze od posledního vystoupení v zemi na tři koncerty za sebou téměř 200 tisíc fanoušků. Kolekce zachycuje tradiční atmosféru koncertů kapely, vzrušení i energii, kterou jsou její sety proslulé. Jedná se o jednu z největších show z tehdejšího Black Ice World Tour.

Karel Kryl: Kdo jsem...? Poslední zpověď

Foto: Supraphon

Nová alba

Kdo jsem...? je celovečerní film režiséra Dušana Rapoše, který byl v roce 1993 posledním, kdo stihl natočit dokument shrnující písně, verše, vzpomínky a úvahy Karla Kryla. Film obsahuje nejslavnější, občas zpívané i dosud nezveřejněné písně. Úryvky veršů, vzpomínky na matku, zamyšlení na různá témata i trefné rozbory politiky přesně odpovídající realitě. Tento záznam se kdysi objevil jako VHS kazeta, o deset let později také jako limitované, prakticky neobchodované DVD. Dá se tedy říci, že jako komplet základního hudebně-poetického filmu (86 minut) a podstatného dokumentu z natáčení (25 minut) je k dispozici poprvé. Videopředloze se dostalo aktuálních studiových obrazových a zvukových úprav. Součástí setu je i CD, nabízející k poslechu všech pětadvacet písní na DVD obsažených.

Deftones: Kai No Yokan

Foto: Warner Music/Supraphon

Nová alba

Americká formace Deftones patří nesporně ke stálicím crossoverové scény. Na svém zbrusu novém albu se vrací k nejlepším okamžikům své historie. Přináší totiž poctivou hudbu, která komunikuje s náladou devadesátých let, kdy formace přišla na svět, a z dnešního pohledu je nadčasová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám