Hlavní obsah

Na jazzový festival míří mladičká Grace i Al Foster

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Československý jazzový festival v Přerově proběhne 18. – 20. října a přivítá řadu zahraničních hvězd. Můžete se těšit na americkou altsaxofonistku Grace Kelly, saxofonistu Billa Evanse, bubeníka Ala Fostera nebo objev britské jazzové scény Anthonyho Stronga.

Foto: Smart Communication

Američanka korejského původu si vybrala přezdívku Grace Kelly.

Článek

Čerstvý vítr přináší především mladičká Američanka asijského původu, která si říká Grace Kelly. Celý festival ve čtvrtek 18. října zahájí se svým kvintetem. Hraje jazzové a soulové standardy i vlastní pokusy a je docela respektovaná ostatními jazzmany, přestože se narodila teprve v roce 1992.

Jako dítě se učila na klavír, ale přešla k saxofonu, klasika ji nebavila tolik jako jazz. Poté vystudovala prestižní Berklee College of Music, kde se jedním z jejích učitelů stal altsaxofonový veterán Lee Konitz.

Už ve dvanácti letech natočila a s pomocí přátel a mentorů vydala první album Dreaming (2004). Jako teenagerka hrála s takovými osobnostmi, jako jsou Dave Brubeck, Wynton Marsalis, Phil Woods, Harry Connick Jr., Jamie Cullum, Frank Morgan a další. Jejím nejčastějším hudebním partnerem je bývalý učitel a dnes osobní přítel Lee Konitz, jenž se podílel na natočení alba GRACEfulLEE (2007).

Kromě toho Grace i slušně zpívá, jak se můžete přesvědčit třeba ve slavné skladbě Fly Me to the Moon. Další informace na www.csjf.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám