Hlavní obsah

Písek žije festivalem studentských filmů

Právo, Pavel Orholz

Město Písek začíná žít Mezinárodním festivalem studentských filmů. Dvanáctý ročník přichystal 45 snímků z 23 zemí. Festival začíná v pátek a jak řekla Právu ředitelka akce Vladana Terčová, žije jím celý Písek.

Foto: Profimedia.cz

Jihočeský Písek

Článek

„Do festivalové soutěže vybrala předvýběrová komise 45 nejlepších z 250 studentských filmů. Celkem je zastoupeno 23 zemí,“ řekla Právu Terčová. Dále poznamenala, že znovu jsou zastoupeny všechny významné země, které se studentským filmem zabývají.

„Jsou tady snímky jihokorejské, izraelské, polské, německé, indonéské, íránské i další. Diváci se tak mohou těšit i na rozdíly v přístupech jednotlivých kultur,“ konstatovala Terčová. V loňském ročníku dominovaly studentské filmy z České republiky. „Bude to určitě těžké, ale snad se podaří znovu českým tvůrcům v těžké konkurenci uspět,“ doufá Terčová. Podle ní budou mezi favority soutěže znovu patřit polské a jihokorejské snímky.

„Jihokorejské snímky jsou odlišné od dalších svým přístupem a bodovaly na festivalu už v minulých letech,“ objasnila ředitelka festivalu.

Fotografie Jana Šibíka

Součástí je znovu i bohatý doprovodný program, který už ve čtvrtek odstartovala vernisáž fotografa Jana Šibíka z týdeníku Reflex v Prácheňském muzeu. „Nese název Ďábel v nás a je od autora, který navštívil různé kouty světa a posbíral celou řadu novinářských fotografických cen,“ vysvětlila Terčová. Součástí programu jsou i koncerty, workshopy nebo přednášky.

Reklama

Výběr článků

Načítám