Hlavní obsah

Zemřel herec Radoslav Brzobohatý

• Aktualizováno

Ve středu zemřel herec Radoslav Brzobohatý. Informovala o tom Česká televize s odvoláním na jeho syna Ondřeje. Ve čtvrtek by rodák ze slovenských Vrútek oslavil 80. narozeniny. "Je to pravda, ale víc vám k tomu neřeknu," sdělila Novinkám manželka Brzobohatého Hana Gregorová.

Foto: Archiv Právo

Radoslav Brzobohatý

Článek

"Když se řekne Divadlo na Vinohradech, tak se vybaví několik tváří - a na přední místo mezi nimi patří právě Radek Brzobohatý, který tu zanechal na své pouti českými divadly nesmazatelnou stopu," řekl ČTK ředitel této scény Tomáš Töpfer. "Jsem hrdý, že jsem se i na tomto jevišti mohl s ním potkat. Těšil jsem se na oslavu jeho jubilea a chtěl jsem mu popřát dobré zdraví a mnoho let. Bohužel k tomu nedojde. Je mi to moc líto, protože zemřela velká legenda českého divadla," dodal.

"Odešel obrovskej chlap a velikej herec," komentovala úmrtí svého kolegy Veronika Freimannová, která se po jeho boku objevuje v seriálu České televize Vyprávěj. "Ještě včera jsme točili," dodala.

Režisér Biser A. Arichtev s Brzobohatým spolupracoval na čtvrté řadě seriálu Vyprávěj, kterou uvádí Česká televize od 7. září. Podle jeho slov se natáčení účastnil, přestože mu to lékaři vzhledem k jeho zdravotnímu stavu nedoporučovali. "Každý potvrdí, že měl neuvěřitelně silné lidské hodnoty. Do poslední chvíle, přestože se necítil dobře, byl s námi a bylo na něm vidět, že se snaží udělat co nejlepší práci," řekl Arichtev.

Podle režiséra Jiřího Stracha, který s Brzobohatým točil poslední film Vrásky z lásky,  zemřel jeden z největších herců všech dob, který je svým talentem a charismatem zařaditelný po bok Karla Högera a Rudolfa Hrušínského. "Je to velká škoda, nenahraditelná. Byl to člověk, čestný, charismatický a spravedlivý. Pro mě byl tak blízký, že jsem ho považoval skoro za svého tátu nebo dědu," řekl.

Syn námořníka

Praděd námořník, děda námořník, otec námořník, syn herec, který se námořníkem stal jen jako Londonův Martin Eden. To byl Radoslav Brzobohatý.

Foto: archiv J. Bohdalové, Právo

Nezapomenutelná dvojice v nezapomenutelném filmu, který skončil v trezoru: s Radkem Brzobohatým v Kachyňově Uchu (1970).

Ve Valašském Meziříčí strávil významný český herec dětství i studijní léta, začal hrát divadlo a věnoval se muzice. K divadlu ho přivedl češtinář na gymnáziu, který mu otevřel svět literatury.

Trailer k filmu Vrásky z láskyVideo: BUC-FILM

Po absolutoriu herectví na DAMU prošel několika českými scénami, až v roce 1967 zakotvil na více než tři desetiletí v Divadle na Vinohradech, kde se jeho herecký typ profiloval především směrem k velkým charakterním rolím – Hrubínův kníže Oldřich, Goethův Faust, Clavellův a Hubačův Marlow z legendárního Krále krysy, Boris Godunov, ale i muzikálový Řek Zorba, Eddie z Millerova Pohledu z mostu na prknech boleslavské scény, Jindřich II. na vlastní scéně. Co role, to dokonale prožitá postava a velký divácký zážitek.

Radek Brzobohatý ve filmu Atentát

Foto: Falcon

Ve svém zatím posledním filmu Vrásky z lásky vzkřísil k životu někdejší hereckou dvojici Radka Brzobohatého a Jiřinu Bohdalovou.

Foto: Profimedia.cz

V pražském Divadle na Vinohradech byly 14. dubna 2012 vyhlášeny výsledky ankety popularity TýTý. Radoslav Brzobohatý vstoupil do Dvorany slávy.

Zářil i na obrazovce

Neméně příležitostí mu poskytlo i filmové plátno a televizní obrazovka, i když byl často obsazován do rolí tvrdých, ale poctivých chlapů, k nimž ho předurčilo i jeho valašství vryté do tváře i duše a sportem vypracovaná postava.

Do srdcí diváků se zapsal jako seriálový F. L. Věk, nadporučík Král alias Opálka z filmu Atentát, životem semletý, ale nepokořený František z filmu Všichni dobří rodáci, Václav z Dámy na kolejích, Ludvík z Ucha, kasař Pěnička z Pěničky a Paraplíčka, „rozvědčík“ z Pavlových Zlatých úhořů, profesor Karda ze Sněženek a machrů, Václav Král z Ulice…

Radek Brzobohatý - Pěnička a Paraplíčko (1970)

Od roku 2004 vlastnil se svou ženou Hanou Gregorovou Divadlo Radka Brzobohatého, na jehož scéně vytvořil řadu zralých hereckých kreací a kde se mj. sešel i se synem Ondřejem. Letos byl uveden do televizní Dvorany slávy.

Česká televize v souvislosti s hercovým úmrtím ve středu mimořádně zařazuje ve 20.00 na programu ČT1 film Všichni dobří rodáci.

Radek Brzobohatý v seriálu F. L. VěkVideo: Česká televize, .

Radoslav Brzobohatý - nejslavnější filmy a seriály:

Atentát

Dáma na kolejích

F. L. Věk

Hříšní lidé města pražského

Ucho

Princ a večernice

Sněženky a machři

Četnické humoresky 

Reklama

Výběr článků

Načítám