Hlavní obsah

Výstava v New Yorku ukazuje, jak Warhol 50 let ovlivňuje umění

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andy Warhol, americká pop-artová ikona československého původu, má novou výstavu v New Yorku. Metropolitní muzeum se tentokrát zaměřilo na jeho vliv na ostatní umělce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V New Yorku jsou k vidění díla Andy Warhola a jeho pokračovatelůVideo: Reuters

 
Článek

Výstava Regarding Warhol: Sixty Artists, Fifty Years (Ohlédnutí za Warholem: šedesát umělců, padesát let) ukazuje jeho slavné plechovky s polévkou a lahve Coca Coly vedle prací jiných umělců, jako jsou Sigmar Polke a Hans Haacke, které svým novátorským přístupem inspiroval.

Foto: Reuters

Warholův Marlon Brando

"Tu výstavu jsme udělali, abychom, jak doufáme, dokázali náš předpoklad, že Warhol byl nejvlivnější umělec za posledních padesát let. Položili jsme vedle sebe zhruba padesát Warholových prací na různá témata a šedesát prací jiných autorů,“ popsala kurátorka Marla Pratherová. Na výstavě tak najdeme i jména Roberta Gobera, Chucka Closea, Gerharda Richtera atd.

Návštěvníci si mohou porovnat třeba Warholův pop artový obraz Marilyn Monroe nebo Elvise s Michaelem Jacksonem od Jeffa Koonse a Barbarou Waltersovou od Juliana Schnabela.

Warhol je všudypřítomný

"Když dáváte pozor, Warhol je všude. A když pracujete na výstavě, tak si obzvlášť uvědomíte, jak je opravdu všude. Ať už je to tetování, kterého si všimnete v metru, ať je to jistý druh reklamy, nebo portrétu, který je hodně warholovský,“ tvrdí Pratherová.

Výstava Regarding Warhol: Sixty Artists, Fifty Years probíhá od 18. září do konce prosince.

Andy Warhol patří mezi nejslavnější umělce na světě, jeho díla se dnes prodávají běžně za desítky miliónů dolarů. Narodil se v Pittsburghu 6. srpna 1928 a zemřel 22. února 1987 v New Yorku. Období největší slávy spadá do šedesátých let. Rodina Warholů (Varcholů) pocházela z východního Slovenska, nebyli ale Slováci, nýbrž Rusíni. V roce 1991 otevřeli v Medzilaborcích Warholovo muzeum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám