Hlavní obsah

Televize Pohoda se po vyhoření uložiště dat rychle vzpamatovává

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová televize Pohoda, která je pod vedením Radima Pařízka a Vladimíra Železného, zažila velké ztráty po vyhoření úložiště dat. Radim Pařízek o tom Právu řekl: "Po obnovení uložiště začneme postupně zařazovat programové prvky dle našeho vysílání tak, aby do Vánoc byla televize Pohoda již v plném lesku."

Foto: archiv Radima Pařízka

Radim Pařízek

Článek

Vaše společnost Digital Broadcasting provozuje televizní multiplex číslo 4 společně s Vladimírem Železným, bývalým ředitelem Novy. Kdy jste se dali dohromady?

S Vladimírem Železným jsme se potkali již v době po získání licence na novou televizi Pohoda. Tedy před šesti lety. Původně jsme uvažovali o vytvoření velké televize s velkým rozpočtem. Po zablokování digitalizace velkými hráči na trhu se ale televizní trh postupně natolik proměnil, že v jisté fázi jsme náš projekt modifikovali na vytvoření tematicky zaměřené televize s menším rozpočtem. To je v dané chvíli asi jediná možnost, jak úspěšně vyniknout na televizním trhu.

Kdysi se říkalo, že Vladimír Železný je spíše televizní sólista. Jak se vám s ním pracuje v týmu?

V průběhu naší spolupráce jsme se s Vladimírem Železným spřátelili. On je ryba, já štír. Takže se spolu dobře sneseme a doplňujeme se navzájem. Je to obdivuhodný vizionář s dobrým, kreativním myšlením. Televizi Pohoda vtiskl zajímavou náplň programu, kterou postupně realizujeme do vymyšlené podoby.

Pracujete spolu na dvou projektech, první je televize Pohoda, o té ještě dáme řeč. Druhým projektem je šíření jiných televizních i rozhlasových stanic prostřednictvím multiplexu 4. Představte, prosím, práci společnosti Digital Broadcasting.

Společnost Digital Broadcasting existuje od roku 2005. Snažila o získání licence k provozování multiplexu 3, dále pak multiplexu 1 České televize, kde skončila ve finále výběrového řízení. Již několik let provozujeme a servisujeme na padesát vysílačů Radia Čas a dalších. Letos, na přelomu roku, získala společnost od Telefóniky CZ převodem kmitočtový příděl pro multiplex 4 a spolu s Telefónikou CZ budujeme tuto vysílací síť do celoplošného pokrytí.

V průběhu naší spolupráce jsme se s Vladimírem Železným spřátelili. On je ryba, já štír. Takže se spolu dobře sneseme

Daří se vám celoplošné pokrytí?

Vystartovali jsme letošního 25. června pokrytím ve třinácti krajských regionech České republiky. Diváci si nyní mohou naladit programy multiplexu 4 ve čtrnácti krajských městech a v jejich širším okolí. Spojeny zůstávají zatím jen kraje Královéhradecký a Pardubický, kde se dá jen těžko, kvůli terénu, rozdělit tyto dva kraje na samostatné. Na zprovoznění vysílání ve všech regionech jsme měli pouze jeden měsíc.

Konkurenční sítě byly stavěny po dobu tří let. Takže logicky se nám nepodařilo vše řádně vystavět. V současné době výstavba systematicky pokračuje tak, abychom do konce října pokryli 85 procent obyvatel republiky. Potenciální příjemce signálu prosíme o shovívavost, na všechny se postupně dostane.

Multiplex 4 nyní nabízel divákům přenosy z letních olympijských her v špičkové HD kvalitě vysílání. Fungovalo vše bez potíží?

Multiplex 4 nabízel divákům oba kanály České televize ČT 4 HD a ČT 2 HD pro přenosy z olympiády ve špičkové kvalitě. Tyto stanice jsou velmi vyhledávané diváky právě pro svou kvalitu obrazu. Z četných reakcí diváků zjišťujeme, že vysílání v HD kvalitě velmi vítají a mohlo by v budoucnu nahradit klasické vysílání ve standardním rozlišení. Kromě těchto dvou kanálů šíří multiplex 4 ještě program Nova HD se stejnými pozitivními reakcemi, dále pak novou TV Pohoda. V brzké budoucnosti nabídneme divákům další zajímavé televizní kanály, takže se máte na co těšit.

Nedávno vám vyhořelo úložiště dat. Už je to v pořádku, nemají diváci problémy?

Televize Pohoda startovala v pondělí 25. června v nově zbudovaném multiplexu 4. Bohužel, tři dny po začátku vysílání vyhořelo celé její úložiště dat. Byť v reklamaci, do dnešního dne není ještě zcela v pořádku. To způsobuje, že od konce června jedeme v náhradním, provizorním módu, vysíláme z náhradních USB disků, rychle nahráváme alespoň písničky pro vysílání.

Výrobu a vysílání zpravodajství havárie neohrozila?

Regionální zpravodajství, které se vyrábí denně, není ohroženo ztrátou dat z paměťových harddisků. Po obnovení uložiště začneme postupně zařazovat programové prvky dle našeho vysílání tak, aby do Vánoc byla televize Pohoda již v plném lesku. Bohužel jsme přišli o spoustu vyrobených pořadů, které se nepodařilo z uložiště zachránit.

Začne TV Pohoda, jak jste hlásili zpočátku, vysílat především pro dětské diváky, nebo se zaměření stanice překulí v jiný program?

TV Pohoda není zaměřena na dětské diváky. Podle své nové licence je to televize pro mladé rodiny a ty většinou děti mají. Podle toho se bude do budoucna prezentovat. Velkou zásluhu na koncepci jejího programu má, jak jsem již zmínil, Vladimír Železný. Nicméně v současné době se na jejím programu nepodílí. Jeho čas přijde až na podzim s realizací programového rozvoje této televize.

Kolik lidí pracuje pro TV Pohodu? A kde je vaše sídlo? V Ostravě či v Praze?

V TV Pohoda pracuje v současné době asi patnáct lidí plus externisté. Sídlo, stejně tak studia, má jak v Ostravě, tak v Praze. Vysílat budeme z obou míst v různých částech dne.

Kdo je investorem společnosti Digital Broadcasting?

Investorem jsem já. Investice pochází hlavně z našetřených zásob a dílem z úvěru. A takto to zůstane i do budoucna.

Reklama

Související témata:

Související články

Chalupáři to natřeli Farmě na Nově

Nedělní večerní televizní boj pro diváky dopadl dobře pro Českou televizi. Na díl seriálu Chalupáři nazvaný Režisér se dívalo 1,12 miliónu diváků. Starý seriál...

Kaplického "rejnok" by měl stát v roce 2015

Práce na stavbě koncertního a kongresového centra v Českých Budějovicích, jež ve tvaru rejnoka navrhl zesnulý architekt Jan Kaplický, nebyly přerušeny. Mělo by...

Legenda Omega oslaví 50 let v Lucerně

Rocková skupina Omega, legenda střední a východní Evropy, oslaví 50 let existence velkým koncertem v pražské Lucerně 1. prosince. Přiveze si i symfonický...

Výběr článků

Načítám