Hlavní obsah

Na YoYo Band, Švihadlo či Babalet láká ústecká Reggae Area

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmý ročník festivalu Reggae Area (17. až 19. srpna) nabídne tři kapely (YoYo Band, Babalet, Švihadlo) patřící k zakladatelům českého reggae. Na letišti v Ústí nad Labem se každý rok setkává přes tisíc fanoušků houpavých rytmů a pozitivní energie.

Foto: Reggae Arena

Skupina Švihadlo

Článek

Hlavní hvězdou pátečního večera je česká reggae stálice Švihadlo, v jejímž čele stojí jamajský zpěvák Vincent Richards a kytaristé Petr Šturma a Jiří Charypar. Švihadlo hraje od roku 1983 a na svém kontě má pět studiových alb a několik menších nosičů. Na festivale zazní osvědčené hity jako Zelený list, Ukřižovanej, Sám si to nevychutnám, ale i novější skladby z alba Času je málo.

„Fanoušci modernějšího zvuku si jistě vychutnají vystoupení kapely Pub Animals hrající chytlavou směsici reggae, ska-jazzu a funky s anglickými texty. Pub Animals mají na svém kontě velmi zdařilé album Safar-i, na kterém hostovala např. Erika Fečová (Navigators) a egyptský reggae zpěvák U-Cee. Kapela se též může pochlubit vtipným videoklipem k písni "Elephant Man" a líbivou skladbou "For Stevie" odkazující se na Stevieho Wondera,“ sdělili organizátoři festivalu.

Foto: Aneboafro

Hudebně-taneční show Aneboafro

Pateční noc uzavře osmičlenná bubenicko-taneční kapela Aneboafro hrající africké rytmy na djembe a basové bubny.

„S kapelou vystoupí vynikající tanečnice Petra Drážďanská a černošský tanečník Abdul "Ciwara" Traoré (z Mali). Kapela zahraje též afro-reggae skladby s pozounistou Michalem Rambouskem z funkové kapely Love Makers. Poté následuje bubenický jam session (s Aneboafro a bubeníky Confessions), kterého se mohou zúčastnit i diváci,“ uvedl člen Aneboafra Jiří Vass.

V sobotu večer vystoupí skupina Babalet, která je považována za vůbec prvního představitele československého reggae. V 80. letech byl frontmanem kapely charismatický zpěvák Aleš Drvota (tragicky zesnulý při autonehodě), kterého v 90. letech nahradil Martin Tankwey (známý z písně Kytkový reggae). Obnovená sestava Babaletu měla premiéru na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava. V kapele hrají zkušení matadoři české scény, např. zpěvák Karel Babuljak, kytarista Jiří Charypar (Švihadlo) a baskytarista Michal Ditrich (Hypnotix). Babalet se nyní vrací ke svým kořenům a představí texty Aleše Drvoty ve skladbách Kingston, Afrika a dalších. Festival navštíví též slovenská kapel Abraka Dub, která se zúčastnila soutěže European Reggae Contest 2012.

Zlatým hřebem festivalu je kapela YoYo Band, v jejímž čele stojí zpěvák Richard Tesařík a saxofonista Jiří Šíma. Skupina vydala osm řadových alb, např. veleúšpěšnou desku Karviná (1993) oceněnou třemi českými Grammy a platinovou deskou. Kapela se věnuje reggae od poloviny 80. let a kromě reggae písní (Jedem do Afriky, O Daisy, Jsi pěkná kost) má v repertoáru i mnoho latino hitů (Rybitví, Kladno, Souboj na kuchyňský nože).

Vystoupí také MessenJah, Mr. Roll, Michal Šeps & Zimmerfrei, Confessions, ExT Band, SanDal a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám