Hlavní obsah

Nová alba: Antony And The Johnsons, Taj Mahal i Judas Priest

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaně „okurková sezóna“ trvá, pročež je potřeba vzít za vděk alby, která připomínají doby již minulé. Antony And The Johnson vydávají koncertní záznam se starými písněmi, Judas Priest dokonce připomínají třicet let starou nahrávku a další „novinkáři“ z tohoto týdne na tom s aktuálností svých počinů nejsou o moc lépe.

Článek

Antony And The Johnsons: Cut The World

Foto: Rough Trade

Nová alba

Antony And The Johnsons vydali album Cut The World, koncertní záznam jejich vystoupení. Kolekce ukazuje, že v době návalu světového rádiového popu a nehloubavých skladeb, které přináší, je tu ještě kapela, jež dokáže nabídnout hudbu v její plné kráse a rozmařilosti. Již řadu let potvrzuje příznivý ohlas, který získala v roce 2005, když si se svým druhým albem odnesla prestižní ocenění Mercury Prize.

Taj Mahal: Hidden Treasures of Taj Mahal

Foto: Sony Music

Nová alba

Dvoudisková kompilace dříve nevydaných studiových nahrávek amerického bluesového kytaristy z let 1967-1973. Na prvním disku jsou studiové verze skladeb, na druhém pak záznam živého vystoupení, které se uskutečnilo 18. dubna 1970 v Royal Albert Hall v Londýně.

Počátkem 60. let studoval Taj Mahal zemědělství na University Of Massachusetts Amhers. Studium ukončil v roce 1964 (v roce 2006 mu univerzita udělila čestný titul Doctor of Fine Arts). K uměleckému jménu Taj Mahal ho údajně inspiroval jeden sen. Po studiu se přestěhoval do Los Angeles, kde s Rayem Cooderem založili v roce 1964 kapelu Rising Sons. Skupina podepsala smlouvu s vydavatelstvím Columbia Recotrds, vydala první singl a nahrála album, které však vyšlo až v roce 1992.

Judas Priest: Screaming For Vengeance Special 30th Anniversary Edition

Foto: Sony Music

Nová alba

Neuvěřitelných třicet let od vydání legendárního alba britské metalové legendy Judas Priest nazvaného Screaming For Vengeance můžeme oslavit s kapelou výroční edicí, na které kromě originálního alba najdeme i živé bonusy a DVD se záznamem z přehlídky US Fest v roce 1983. Booklet obsahuje raritní a nikdy nevydané fotky a poznámky Eddieho Trunka.

Art Garfunkel: The Singer

Foto: Sony Music

Nová alba

The Singer je exkluzívní výběr třiceti čtyř skladeb, které na tuto kompilaci vybíral sám Art Garfunkel a jež obsahuje jak nejznámější skladby z jeho letité spolupráce s Paulem Simonem, tak i jeho úspěšné sólové písně. Kromě toho na albu najdeme i dvě nové, speciálně pro tuto kompilaci nahrané skladby. První se jmenuje Lena a druhá Long Way Home. Album je doplněno rozsáhlým bookletem s osobními Artovými anotacemi ke každé nahrávce.

Soundtrack: Rodriguez - Searching For Sugar Man

Foto: Sony Music

Nová alba

Koncem 60. let minulého století se v americkém Detroitu objevil tajuplný písničkář mexického původu Rodriguez. I když jeho první album Cold Fact sklidilo příznivé recenze a dle zkušených producentů byly jeho soulově laděné skladby plné prorockých textů srovnatelné s písněmi Boba Dylana, jméno talentovaného hudebníka upadlo v USA v zapomnění. Bylo dokonce opředeno pověstmi o drastické sebevraždě přímo uprostřed jednoho nevydařeného koncertu.

V Jihoafrické republice se však Rodriguezova hudba stala nesmírně populární a obě jeho desky se tam dodnes prodávají ve statisícových nákladech. Jeden z tamních hudebních publicistů se proto rozhodl zahájit téměř detektivní pátrání po Rodriguezově osudu. Malik Bendjelloul, režisér napínavě sestaveného snímku oceněného na festivalu Sundance, přibližuje s využitím unikátních archivů a notné porce výborné hudby osud člověka, jehož závěrečný comeback předčí i ty nejbláznivější příběhy hudební historie. Hudba na tomto albu je soundtrackem k filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám