Hlavní obsah

Vertigo, Občan Kane a Příběh z Tokia jsou podle britské kritiky nejlepší filmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Podle nejnovějšího hlasování britských kritiků, akademiků a filmových distributorů, organizovaného magazínem Sight and Sound, je nejlepším filmem všech dob Vertigo Alfreda Hitchcocka. Na druhém místě skončil Občan Kane a na třetím Příběh z Tokia.

Foto: Universal

James Stewart ve filmu Vertigo

Článek

Své hlasy do žebříčku nejlepších filmů v dějinách zaslalo 846 oslovených účastníků. Před deseti lety se v magazínu Sight and Sound dopracovali k jen mírně odlišným výsledkům, vyhrál Občan Kane o pět hlasů.

Vertigo je dnes považováno za majstrštyk, hluboký, mnohovrstevnatý příběh o lásce a chorobné posedlosti. A jak už to bývá, v době svého uvedení to nebyl nijak mimořádný hit, někteří prý mluvili i o zklamání.

Hlavní role dostali James Stewart a Kim Novaková. Psychologický thriller sleduje bývalého policistu Fergusona. Ten trpí závratí (odtud název Vertigo) a zamiluje se do ženy, kterou měl sledovat. Děj je inspirován francouzským románem autorské dvojice Pierre Boileau-Thomas Narcejac Mezi mrtvými, který si ale režisér silně přizpůsobil a poameričtil.

Foto: Universal

Kim Novaková

Film fascinuje odborníky novátorskými kamerovými triky, hudbou i hereckými výkony. Scénář neustále překvapuje zvraty, které znejišťují diváka a jeho předpoklady o postavách.

Na žebříčku je zajímavé, že všechny filmy jsou velice staré (ani jeden v TOP TEN nepřekročil hranici šesté dekády minulého století) a většina spadá do anglo-americké produkce, i když pozoruhodné třetí místo zaujalo velmi málo známé japonské drama Příběh z Tokia (Yasujiro Ozu). Lze namítat, že třeba Friedrich Wilhelm Murnau je Němec, jenže Východ slunce natočil v Hollywoodu s tamními herci a producenty.

Nejlepší filmy podle britských kritiků

1. Vertigo (Hitchcock, 1958)

2. Občan Kane (Welles, 1941)

3. Příběh z Tokia (Ozu, 1953)

4. Pravidla hry (Renoir, 1939)

5. Východ slunce (Murnau, 1927)

6. 2001: Vesmírná odysea (Kubrick, 1968)

7. Stopaři (Ford, 1956)

8. Muž s kinoaparátem (Dziga Vertov, 1929)

9. Utrpení Panny orleánské (Dreyer, 1927)

10. 8½ (Fellini, 1963)

Do žebříčku se dostaly také němé filmy z dvacátých let - Muž s kinoaparátem (Dziga Vertov, 1929) a Utrpení Panny orleánské (Dreyer, 1927). Největší „novinkou“ je 2001: Vesmírná Odysea Stanleyho Kubricka, která pochází z roku 1968.

Reklama

Výběr článků

Načítám