Hlavní obsah

Skupina Buty poslala Gotta, Ebena i Monkey Business na "pracák"

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém videoklipu Píseň práce se skupině Buty podařilo shromáždit slušný zástup známých českých muzikantů, které vyslala hledat zaměstnání na nepopulární pracovní úřad. Naše "celebrity" se v něm třesou strachy před strohou úřednicí.

Foto: Supraphon

Karel Gott, Petr Janda a Radek Pastrňák v novém klipu

Článek

Píseň práce z již čtvrt roku starého alba Duperele sice není hudebně moc zajímavá, ale v režii Jana Bártka a Jakuba Machaly vznikl velmi vtipný klip.

Divák může ocenit, jak si ze sebe a z krize hudebního průmyslu udělali slavní hudebníci legraci. Na "pracáku" stojí pokorně ve frontě Karel Gott, Petr Janda, Marek Eben, Věra Špinarová, Těžkej Pokondr, Aneta Langerová, Milan Cais, Matěj Ruppert, Lou Fanánek Hagen, Tomáš Klus i Michal Hrůza. Herečka Zdena Przebindová ztvárnila přísnou úřednici.

„S Kubou se známe ze studií na UTB ve Zlíně a po několika úspěšných spolupracích jsme se rozhodli založit režijní duo,“ řekl Bártek, který pro Buty již dva klipy natočil.

„Jak už to tak bývá, vybírali jsme z několika nápadů a z původního námětu, kdy Radek Pastrňák tančí v elasťácích po kladině, jsme se dostali až na pracovní úřad, kam chodí české hudební hvězdy vykutáleně žádat o podporu. Věříme, že to s nadsázkou vypovídá o současných poměrech víc, než Radek na kladině – i když to by byl taky moc hezký pohled,“ dodal Machala.

Deska Duperele přiznává art-rockové i bluesové kořeny, i když zrovna Píseň práce tak nezní. K rockovému základu kytara-basa-bicí se přidávají klávesy, housle a vyhrávky saxofónu a basklarinetu, které stejně jako u starších alb přibližují celek k jazzu a dodávají půvabně snivou atmosféru. Duperele jsou také nádherně zaranžované. Převládá posmutnělá mlžná nálada a tomu odpovídají klasicky butovské texty, jež snad nemůžou nikdy zklamat.

Album se vyhouplo na několik týdnů mezi tři nejprodávanější CD a dobře se prodávalo i digitálně v internetových prodejnách.

Reklama

Výběr článků

Načítám