Hlavní obsah

Letní Letná nabídne unikátní spojení cirkusových souborů ze Švédska i Francie

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní Letní Letná v Praze slibuje pestrý program. Od 19. do 26. srpna sedmkrát vystoupí švédský Cirkus Cirkör, francouzské uskupení Cahin Caha a český Cirk La Putyka se společným kabaretním představení Lacrimae. Na jednom jevišti se setkají poprvé a možná i naposledy.

Foto: Archiv festivalu

Principál francouzského cirkusu Cahin Caha Daniel Gulko

Článek

Všechny tři soubory patří k předním evropským představitelům nového cirkusu. Za realizací projektu, jehož přípravy zabraly rok, stojí především principálové Tilde Björfors (Cirkus Cirkör), Daniel Gulko (Cahin Caha) a Rosťa Novák (Cirk La Putyka).

„´Lacrimae´ znamená mnoho slz nebo kapek, které se slévají do jednoho silného proudu. Podobně se spojují naše soubory, které mají odlišné zázemí i styl práce,“ vysvětluje Rosťa Novák.

Tři v jednom

Vystoupení se skládá ze tří částí. Každý soubor má nacvičených 25 minut a Rosťa Novák vše svým režijním vedením spojí v jeden celek. Výsledná podoba představení se drží v tajnosti, už teď je ale jasné, že nabídne obecenstvu, které chce režisér rovněž vtáhnout do děje, mimořádný zážitek z prostředí nového cirkusu.

Foto: Archiv festivalu

Principál francouzského cirkusu Cahin Caha Daniel Gulko

Takové spojení více cirkusů není vůbec běžné. Švédové nabídnou mimo jiné provazochodce a trapézistku, tuzemský soubor mistra velké obruče a francouzský principál Daniel Gulko vystoupí se svými vzdušnými akrobaty. To je však jen zlomek informací o takřka divadelním představení s příběhem, jež si nachystali.

Ani bez Lacrimae by návštěvníci nepřišli zkrátka

Kanadský soubor 7 Fingers nabídne v rámci svého programu La Vie velmi zajímavý výstup s akrobacií na lidech, řetězech i ve vzduchu. Hned první den festivalu proběhne od 17:00 Festivalové entrée s účastí více uměleckých uskupení. Nebude chybět ani tradiční festivalové škola pro děti od 6 do 15 let Letní Letňák, kde se budou zábavnou formou učit základům herectví, žonglování, výtvarným technikám a práci s hlasem.

Zahraniční hosté nebudou všechno, návštěvníci se mohou těšit i na šikovné domácí umělce. Od mladých akrobatů, kteří spolupracujících s Cirkusem Mlejn, přes Vandu Hybnerovou, divadlo Tejp, divadelní kabaret Lidoskop s moderátorem Tomášem Matonohou až po přísun pohádek pětkrát denně (např. Teátr Víti Marčíka, Vojta Vrtek, Circus Sacra, Koňmo), koncerty a možnost příjemného posezení u libovolného nápoje.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní scéna Vyšehrad ožije divadlem

Již podeváté rozhojní nabídku letní divadelní Prahy Metropolitní léto hereckých osobností. Od pondělí do 6. září nabídne na Letní scéně Vyšehrad celkem šedesát...

Za dveřmi je festival Nultý bod

Festivaly Za dveřmi a Nultý bod spojily své síly, aby na dobu od 16. do 22. července připravily divákům v Praze pestrý týden plný pouličního, fyzického...

Výběr článků

Načítám