Hlavní obsah

Intimní rozhovory s Dylanem, McCartneym či Tinou Turner budou na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Knihovna amerického kongresu dostala od bývalého šéfa Capitol Records a EMI Joea Smithe velké množství starých rozhovorů s více než 200 umělci a chce je co nejrychleji digitalizovat.

Foto: Profimedia.cz

Foto z roku 1965. Zleva: Cher, Sonny Bono a Bob Dylan.

Článek

Kongresová knihovna chce dnes již historické dokumenty nabídnout nejen svým čtenářům, ty nejlepší pověsí i na své internetové stránky. Čeká ji tak dost práce - jde totiž o stovky hodin záznamů vyprávění umělců jako jsou Paul McCartney, Bob Dylan, Ella Fitzgeraldová, Paul Simon, Joan Baezová, B.B. King, Elton John, Jerry Lee Lewis, Mick Jagger atd.

Joe Smith, který pracoval i s Jimi Hendrixem nebo Grateful Dead, si kdysi nahrál více než 238 hodin neformálního povídání slavných osobností. Některé úryvky zveřejnil už dříve v knize Off The Record, ale pásky, které odevzdal knihovně, jsou nezkrácené.

"V posledních letech mě napadlo, že vzpomínky Jerry Lee Lewise, Micka Jaggera, Smokey Robinsona, Ahmeta Erteguna, Herb Alperta, Ruth Brownové a mnoha dalších pozoruhodných lidí, se kterými jsem měl to štěstí mluvit, jsou skutečně součástí našich kulturních dějin," řekl 84letý producent.

"Doufám, že příští generace budou mít užitek z toho, že si poslechnou hlasy brilantních umělců a kapacit, které líčí své osobní příběhy."

Jak postavil kytaru v roce 1929

Knihovna upozornila na nejzajímavější momenty, např. nahrávku, kde David Bowie popisuje Micka Jaggera jako konzervativce, Steven Tyler otevřeně vypovídá o drogách a Les Paul vypráví, jak sestrojil elektrickou kytaru v roce 1929.

"Tahle upřímná a dojemná vyprávění mnoha hudebních ikon nabízejí unikátní pohled na ně jako na umělce i lidské bytosti," dodal knihovník James H. Billington. "Svět zná ty skvělé muzikanty skrz jejich písně, ale Joe Smith nám nabídl intimní pohled do jejich životů jejich vlastními slovy."

Kongresová knihovna pravidelně digitalizuje a ukládá historicky nejvýznamnější nahrávky. Letos k nim přibudou např. některé písně Grateful Dead, Prince, Bo Diddleyho, Bookera T. and the M.G.s či skupiny Love.

Reklama

Výběr článků

Načítám