Hlavní obsah

Jackson měl stát na Letné, nakonec ho chtějí Rakušané

Novinky, Stanislav Dvořák

Praha v roce 2010 odmítla sochu Michaela Jacksona na Letné. Kolem sochy, kterou financovali nadšenci z fan klubu, se tehdy strhla až hysterická debata. Pak vše utichlo a Michael od české sochařky se letos objevil v Rakousku.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson

Článek

Agentura DPA o víkendu oznámila, že malé městečko Mistelbach poblíž Vídně odhalilo sochu Michaela Jacksona. Byla by to celkem nevýrazná zpráva, kdyby se neukázalo, že jde o sochu od Daniely Kartákové, která chtěla umístit Jacksona na pražskou Letnou už před dvěma lety a kvůli které se v Praze strhla vášnivá bitva.

DPA uvedla, že jde o dvoumetrovou sochu ze skleněných vláken a zobrazuje Michaela v taneční póze. Autorka jako správná fanynka přispěla na sochu z vlastních peněz. Iniciátorka akce Martina Kainzová řekla, že pomocí sbírky shromáždili asi 6000 eur, ale to nestačilo.

Obecní rada Mistelbachu odsouhlasila umístění sochy už loni a věnovala jí místo v tamním parku. Městská kapela při odhalení zahrála směs hitů od krále popu.

Zastupitelé Prahy 7 předloni vyslovili nesouhlas s umístěním busty krále popu od Daniely Kartákové v Letenských sadech. Marek Ječmének (ODS) tehdy uvedl, že prostor poblíž bývalé Stalinovy sochy se prý hodí na kratší výstavy uměleckých děl, ne jako trvalé místo pro bustu Jacksona.

Proti soše začali protestovat někteří výtvarníci a mnozí vykřikovali, že právě jejich dílo by se hodilo na Letnou mnohem více. Na Facebooku ihned vznikla skupina Sochu Michaela Jacksona na Letné NECHCI!!!.

Nepomohl ani primátor

Umístění sochy Michaela Jacksona přitom ze začátku podpořil pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS).

Podle Heleny Babické, která umístění sochy organizovala, měla mít dvoumetrová socha Michaela Jacksona podobu busty na sloupu, na kterém budou vyobrazeny různé milníky umělcova života. Měla stát v odlehlé části Letenských sadů, zhruba 300 metrů od bývalého Stalinova pomníku. Ani sehnání mnoha povolení a souhlas tehdejšího primátora Pavla Béma jí však nepomohl. Čeští umělci mohutně protestovali a dosáhli svého.

„Pokud chce mít ukřivděný David Černý v parku sochu prezidenta Klause s buldozerem, tak ať si potřebná povolení vyběhá taky,“ řekla tehdy zklamaná Babická.

Reklama

Výběr článků

Načítám