Hlavní obsah

Stáhněte si: Xavier Rudd šíří hudbou poselství australských domorodců

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu je úvodní singl Spirit Bird ze stejnojmenné desky australského písničkáře Xaviera Rudda, která vyjde 5. června. Tento samorost svou zamyšlenou uklidňující hudbou předává poselství o sepětí člověka s přírodou.

Foto: xavierrudd.com

Xavier Rudd

Článek

Spirit Bird vznikal několik let. První část písně autora napadla, když vyrazil do Kimberley v severozápadní Austrálii, kde pozoroval v přírodě papouška kakadu.

„Začal tam skřípat a sténat své poselství o uplynulých časech a o tom, jak se změnila jeho země, o strachu v srdci... Probodával mě očima a předával to poselství, bylo to, jako bych se nořil do země a hlavou mi začaly létat obrazy věcí, které jsou jasné, ale nikdy jsem je předtím neviděl. Skoro jako bych se díval skrz cizí oči do cizích vzpomínek. Tu noc jsem napsal první polovinu skladby Spirit Bird v písku na posvátné pláži. Vysypalo se to ze mě a bylo to dost emotivní.“

O několik let později dokončil Rudd píseň v Kanadě. Další den se dozvěděl, že vláda právě zabrala onu oblast v Kimberley a vyhnala protestující. Začali tam stavět průmyslový závod.

Xavier Rudd je představitelem folku a world music, který se stal překvapivou hvězdou v Austrálii, Velké Británii, Německu, USA a dalších zemích díky hudbě, jež mívá duchovní atmosféru. Vyjadřuje jeho spojení s přírodou a často proplétá angličtinu s „aboriginským“ halekáním a brbláním.

Rudd využívá hlavně kytary, australské didgeridoo a různé perkuse. Dá se říci, že díky němu pronikly příběhy pradávných obyvatel Austrálie do moderní hudby a posléze do médií, protože koncertuje po celém světě. Angažuje se také v ochraně přírody. Vydal celkem šest studiových alb a dva živáky. O prázdninách vyrazí na turné po Evropě, které se zatím ČR vyhýbá.

Reklama

Výběr článků

Načítám