Hlavní obsah

Toxique, Chinaski, Hladík, Plastic People, Vltava i Divadlo Sklep budou Mezi ploty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po jednadvacáté proběhne letos festival Mezi ploty. V Psychiatrické léčebně Bohnice v Praze vystoupí 26. a 27. května přes 80 předních divadelních a hudebních souborů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Klára Vytisková (Toxique)

Článek

Hudební složku letos obstarají slavné popové kapely jako Toxique a Chinaski, rockovější publikum zaujme Radim Hladík a Blue Effect, Hudba Praha nebo alternativní The Plastic People of the Universe.

Kvalitní brněnské funky doveze Gulo Čar a po delší době se vrací legendární nadžánrová Vltava. Dále vystoupí ironický a nevyzpytatelný písničkář Xavier Baumaxa, Jablkoň, Tleskač, Republic of Two a další.

"Příznivci divadla uvidí ukázky různorodých oblastí dramatického umění – jak činoherní představení Národního divadla, tak Besídku Divadla Sklep a vystoupení HaDivadla nebo Husy na provázku. Samostatná scéna bude letos věnována dětem a vedle profesionálů se na festivalu tradičně objeví také řada uskupení handicapovaných umělců," slibuje ředitel festivalu Robert Kozler.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Xavier Baumaxa na festivalu Rock for People

„Právě Divadlo Sklep otevřelo pomyslné brány 1. ročníku festivalu v roce 1992. Při Besídce v roce 1997 seskakovali lidé do útrob divadla přímo z jeho balkonů, byl to mimořádný divadelní zážitek,“ vysvětluje Kozler, proč právě návrat Sklepa považuje za jeden z hlavních úspěchů organizačního týmu.

Husa na provázku v areálu léčebny uvede představení Trosečník III, navazující na legendární inscenaci Bolka Polívky z roku 1977. HaDivadlo se s kusem Modelka XXL pustí do souboje s kultem superštíhlosti a zajímavý zážitek slibuje také původní představení Milostný trojúhelník hereckého tria Liška, Zbrožek, Polášek.

Dětská scéna

Mezi ploty letos věnují speciální scénu dětem. Pohádky, písničky, hry a hádanky na ní předvedou profesionální i amatérští účinkující – jak dospělí, tak děti. Dětské diváky budou bavit soubory jako olomoucké nezávislé Divadlo Tramtarie, Dismanův rozhlasový dětský soubor, dětské studio umělecké skupiny OLDstars, dětský divadelní soubor Ty-já-tr či pražské poetické divadlo Viola. Na festivalu se však objeví rovněž formace Kašpárek v rohlíku, jejíž „bejbypank“ sklízí úspěch současně mezi dětmi i rodiči.

Na festivale budou prezentovány také výrobky z chráněných dílen, arteterapeutických ateliérů a dětských domovů, ukázky práce asistenčních, vodících a signálních psů, výtvarné dílny se zapojením zdravotně postižených umělců či praxe tzv. jógy smíchu, která dokáže pomoci při překonávání alkoholismu.

Další podrobnosti na www.meziploty.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám