Hlavní obsah

Zlatý věk holandské malby 17. století ve Šternberském paláci v Praze

Právo, Peter Kováč

Národní galerie v Praze poprvé veřejnosti představuje svou rozsáhlou sbírku holandského malířství 17. století, a to na výstavě ve Šternberském paláci nazvané Rembrandt & Co. – Příběhy umění ve století blahobytu.

Foto: NG

Rembrandtův Učenec v pracovně z roku 1634 je jediným obrazem geniálního holandského malíře v českých uměleckých sbírkách. (výřez)

Článek

Obrazy malířů Rembrandta, Halse a jejich vrstevníků z českého majetku jsou doplněny o vzácné zápůjčky z Berlína, Budapešti, Brunšviku a Amsterdamu. Cílem ambiciózní přehlídky je porovnat podobná a příbuzná díla a ukázat tak mimořádný uměleckohistorický význam pražské kolekce.

Největší atrakcí je Rembrandt. Do Prahy byl ke konfrontaci speciálně zapůjčen obraz Muž v orientálním kostýmu z amsterdamského Rijksmusea. Zachycuje stejného muže, kterého Rembrandt zpodobil i na malbě Učenec v pracovně, jež je trvale v majetku pražské Národní galerie. Po mnoha staletích se tak ocitla na jedné výstavě a v těsném sousedství dvě vynikající díla, spojená osobami geniálního malíře i jeho záhadného modelu.

Holandské domy byly stejné, ale obrazy zvyšovaly pocit prosperity

Nejvíce na výstavě překvapuje rozmanitost holandského barokního malířství. Zátiší, krajiny, portréty, biblické výjevy. Holandsko bylo protestantskou zemí a s tím souvisel zánik okázalé výzdoby kostelů. Malířství však přetrvalo, naplňovalo touhu bankéřů, kupců i živnostníků po prezentaci.

Poprvé tehdy vznikl kapitalistický volný trh s obrazy a investice do umění byla jednou z nových forem uložení peněz. Pozitivní roli sehrál i snobismus, který je vždy kulturotvorný: holandské domy byly stejné, ale vybavení obrazy zvyšovalo pocit prosperity a navíc je mohli vidět všichni, protože okna byla u protestantů tradičně bez záclon.

Množství holandských malířů bylo tehdy až neskutečné – odhaduje se, že malováním se jich živilo kolem sedmi set, což vedlo nejen k nadprodukci, ale i k profesní specializaci. Někteří umělci malovali jen zátiší, jiní zase portréty a další se živili jako krajináři. Když něco stále opakujete, i talentem slabší malíř se dopracuje ke značné řemeslné zručnosti. Proto je na pražské výstavě tolik kvalitních obrazů.

Foto: NG

Rembrandtův Učenec v pracovně z roku 1634 je jediným obrazem geniálního holandského malíře v českých uměleckých sbírkách.

Současně je v Praze vystaven reprezentativní soubor holandské grafiky 17. století včetně Rembrandtových prací. Je tam také tzv. Stozlatový list, nazvaný podle toho, že Rembrandt jej ohodnotil na tehdejší dobu neslýchaně vysokou finanční částkou jednoho sta zlatých, aby tak dokázal, že cenou se grafika plně vyrovná malbě.

Kvalitně připravená výstava, která bude otevřena ve Šternberském paláci od 10. února do 27. května, je ozdobou pražské kulturní sezóny 2012.

Norbert Middelkoop, hlavní kurátor z Rijksmusea v Amsterdamu

Otevření výstavy Rembrandt & Co. se zúčastnil i Norbert Middelkoop, hlavní kurátor z Rijksmusea v Amsterdamu, které vlastní nejcennější soubor holandských mistrů. O pražské výstavě Právu řekl:

„V Evropě vznikla řada kolekcí holandských malířů 17. století z iniciativy panovníků a vévodů, v Praze je však vystavený soubor výsledkem umělecké posedlosti sběratelů z různých společenských vrstev, kteří pak své poklady věnovali s hrdostí do své Národní galerie. Holandské umění je tu představeno uceleně a vyváženě, nabízí divákům všechny tematické žánry a mezi nimi skvosty jako je Rembrandtův Učenec v pracovně nebo Halsův Portrét Jaspara Schade.

Musím ocenit u zdejších odborných kolegů, s jakou péčí i zaujetím se pustili do vědeckého zpracování pražské kolekce a jak ji nabízejí návštěvníkům. Jsem rád, že jsme sem zapůjčili obrazy z Amsterdamu. Díky tomu se tu po mnoha stoletích setkávají i dvě nádherné malby, pro které Rembrandt použil stejný model starého muže, z něhož jednou udělal učence a podruhé orientálce v tureckém turbanu. Skvělou práci při přípravě výstavy odvedli i čeští restaurátoři. Prostě je to zážitek.“

Cenné je, že se na ní představují výsledky mnohaleté práce historiků umění i restaurátorů pod vedením Anji Ševčíkové, díky které se podařilo nově určit mnohé autory, jejichž obrazy byly dosud anonymní. K výstavě vydává galerie anglicky pětisetstránkový vědecký katalog a česky stručného průvodce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám