Hlavní obsah

Do kin přichází americký thriller Oko dravce

Právo, Věra Míšková

Když už má herec jednou to štěstí jako Shia LaBeouf, že dostane roli syna Indyho Jonese (v Království křišťálové lebky), rovná se to vstupence do hollywoodského ráje – hlavní úloha ve velkém akčním spektáklu na sebe nenechá dlouho čekat. LaBeouf se dočkal vzápětí v thrilleru Oko dravce režiséra D. J. Carusa v produkci Stevena Spielberga, který se minulý víkend vyhoupl do čela žebříčku návštěvnosti amerických kin.

Článek

Jerry Shaw (LaBeouf) je naprosto nezajímavý mladík, který pracuje v kopírovacím centru, přičemž výplata mu nestačí ani na nájem malého a celkem hnusného bytu. Hotovost tedy doplňuje o poledních přestávkách obehráváním kolegů v kartách, což nejsou peníze ani dost čisté, ani moc jisté.

Jerry si sice nestěžuje, ale když mu bankomat, který dosud jen trapně opakoval větu „Váš požadavek přesahuje vaši hotovost“, náhle oznámí, že zůstatek na jeho kontě je 750 000 dolarů, dřív se zaraduje, než vyděsí.

Teroristou proti své vůli

Strach ho zachvátí až ve chvíli, kdy najde v bytě velmi slušnou teroristickou výbavu, a než se stačí z nálezu vzpamatovat, případně si ho dát do souvislosti s nečekanou smrtí převelice úspěšného bratra – dvojčete, zazvoní mobil (najdou si vás, i když ho máte vypnutý) a neznámý ženský hlas začne vydávat pokyny: zmizte, jde po vás FBI! Tak se Jerry stane teroristou…

Paralelně s tím začne týž ženský hlas vydávat pokyny i mamince desetiletého Sama, který se právě vydal jakožto nadějný malý hráč na trubku se svým školním orchestrem do Washingtonu hrát pro velmi VIP publikum.

Upoutávka na film Oko dravce (premiéra 2.10. 2008)Autor: Bontonfilm

Hlavní roli bude sice hrát prezident USA, až začne číst Zprávu o stavu Unie, ale Samova úloha také není zrovna nejmenší. Jenže to už bude skoro konec filmu, zatím je Sam ve vlaku a Jerry a Rachel jsou navigováni stejným směrem. Takže se musí setkat, pak utíkat, bojovat a potom – raději odvraťme zrak.

Až k atentátu na prezidenta Spojených států v nejpečlivěji střežené budově země sahá děj velmi efektně natočeného filmu, kde se pracuje s obecnými obavami diváků z terorismu, odposlouchávání, manipulace, z oka „velkého bratra“, které nás pozoruje a řídí nejen naše kroky, ale i světla na semaforech, bouračky i všelijaké jiné karamboly.

Jediné, co je divákům zakázáno, je myslet

Kýžený efekt vyvolání pocitu všudypřítomného strachu a napětí je bohužel poněkud snížen tím, že jediné, co je divákům zakázáno, je myslet (natož hledat logiku v ději). Film je určený výhradně popcornovému publiku, které v soustředění na křupající lahůdky lehce přehlédne, že celou dramatickou akční zápletku by „zapravila“ jedna šikovně formulovaná pozvánka pro maminku s přiloženým malým dárečkem…

Nicméně komu tohle nepřekáží, ten užije množství honiček včetně automobilových, doslova ohňostroj pyrotechnických kouzel, vytřeštěných zraků Shii LaBeoufa i Michelle Monaghanové, jako vždy příjemného Billyho Boba Thortona v roli vyšetřovatele, který sám o sobě zaujme víc než ústřední dvojice. O té lze říci jen tolik, že je přesně taková, jaká má být – jako ze škatulky. Ani Jerryho „pět vousů třemi řadami“, které mu vyrašily na bradě, nemůže na celkově ladném uspořádání dvojice mnoho zkazit.

A konečně strážcům „korektnosti“ hlásím, že obsazení tmavší pleti nechybí. Reprezentuje ho Rosario Dawsonová v roli půvabné, ale přísné vyšetřovatelky.

Oko dravce, USA 2008, 118 min

Režie: D. J. Caruso, Hrají: Shia LaBeouf, Michelle Monaghanová, Rosario Dawsonová, Billy Bob Thorton a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Tindersticks složili filmovou hudbu

Britská kapela Tindersticks, která se 3. prosince představí v pražském Divadle Archa, složila a nahrála hudbu k francouzskoněmeckému filmu 35 Rhums režisérky...

Výběr článků

Načítám