Hlavní obsah

Zvukař, který Zemanovi pustil Modlitbu pro Martu, se podle policie dopustil přestupku

Olomouc

Jednání zvukaře Jaroslava Hensla, který před dvěma týdny pouštěl při mítinku prezidenta Miloše Zemana na náměstí v Lipníku nad Bečvou píseň Modlitba pro Martu, uzavřela policie definitivně jako přestupek proti právu shromažďovacímu. Případ proto předala správnímu orgánu v Lipníku nad Bečvou, zabývat se jím bude přestupkové oddělení. V pátek o tom informovala mluvčí krajské policie Jitka Dolejšová.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman na setkání v Lipníku nad Bečvou

Článek

Policisté již dříve uvedli, že muži hrozí pokuta až 15 000 korun. „Jednání zvukaře bylo vyhodnoceno jako přestupek. Policisté proto případ  předali správnímu orgánu v Lipníku nad Bečvou k prošetření pro podezření z přestupku proti právu shromažďovacímu,” uvedla mluvčí.

„O tom, že je to na přestupkovém oddělení v Lipníku, vím. Zatím ale nejsem nikam pozvaný. Mám od nich pouze zprávu, že přestupků mají hodně, takže to přijde na řadu, až se k tomu dostanou,” řekl v pátek zvukař Jaroslav Hensl. Podotkl, že pokud dostane pokutu, počítá s tím, že ji bude muset zaplatit. Stojí si však za tím, že se přestupku nedopustil.

Jednapadesátiletý Hensl hudbu pouštěl na náměstí 8. listopadu při protestu několika desítek občanů, kteří svou nevoli vůči prezidentu Zemanovi vyjadřovali na náměstí s červenými kartami nad hlavou. Skladbu pouštěl z okna v prvním patře jednoho z domů na náměstí, demonstranti stáli pod okny na okraji náměstí. [celá zpráva]

Nepřístojné chování

Policisté již dříve uvedli, že Hensl bránil shromáždění nepřístojným chováním, když rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění. Organizátoři se bránili tím, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty dopředu informovali. Hudbu pustili jako podkreslení protestu při vstupu politiků na pódium.

Protest měl nakonec dohru, která vyvolala velké emoce. Na konci skladby vstoupilo do soukromých prostor, odkud Hensl skladbu pouštěl, několik policistů v civilu, donutili jej píseň vypnout a odvezli ho na policejní služebnu, kde strávil asi dvě a půl hodiny.

Policisté tvrdili, že do prostor vstoupili na základě zákona o policii. Odkazovali na to, že protest rušil shromáždění, které bylo řádně ohlášeno. Policistů se zastal prezident Zeman. Uvedl, že zásah byl adekvátní a odpovídal shromažďovacímu zákonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám