Hlavní obsah

Zubařka dostala za držení omamných látek roční podmínku

Právo, Josef Gabzdyl
NOVÝ JIČÍN

Do knihy rekordů a lékařských učebnic měla nakročeno 58letá novojičínská stomatoložka Alena Košárková. Jenže okresní soud ve čtvrtek její verzi o bezproblémovém užívání smrtelných dávek prášků na spaní neuvěřil. Ženě za trestný čin nedovolené držení omamných a psychotropních látek vyměřil jednoletý trest podmínečně odložený na tři roky.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky
Článek

Košárková od listopadu 2002 do ledna letošního roku na vlastní orazítkované a podepsané recepty vybrala v lékárnách téměř sto tisíc tablet hypnotika obsahujícího návykovou látku.

Podle návodu se smí denně užít jediná tableta před spaním, zubařka však tvrdí, že jich konzumovala až dvě stovky. "Závislí lidé užívali zhruba deset až dvacet tablet denně, extrémní případy až čtyřicet. Smrtelná hranice se uvádí od šedesáti tablet, takže uvedené dávky několikanásobně přesahují tuto hranici a člověk nemůže přežít," řekl soudní znalec - toxikolog.

Zubařka ale trvala na tom, že všechny vyzvednuté prášky polykala sama. "Nedovedu si vysvětlit, jak jsem to zvládla. Už mne i napadlo, jestli mi lékárny nevydávaly napodobeniny. Nikomu jsem prášky nedávala ani neprodávala." Na to znalec stručně reagoval: "Kdybyste takové množství přežila, tak se stanete novou kapitolou v učebnicích."

Soud nakonec zvolil podmínku při spodní hranici trestní sazby. "Jednoznačně jde o nedovolené držení těchto látek a musím zohlednit vědecké poznatky stanovující strop možného užívání. Na druhou stranu se nepodařilo prokázat další distribuci medikamentu, navíc obžalovaná byla dosud bezúhonná" vysvětlil soudce. Žalobkyně se vzdala odvolání, stomatoložka si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám