Hlavní obsah

Ztracený chlapec v Beskydech zaměstnal záchranáře, ti ocenili jeho výkon

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šestiletém chlapci, který se v sobotu ztratil tatínkovi při túře na beskydský kopec Travný, pátrali horští záchranáři. Asi po hodině od zahájení pátrání nakonec chlapec sám došel po setmění do obce Morávka do bezpečí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chlapce nejprve asi hodinu hledal jeho otec, následně se o půl čtvrté, kdy se už začalo stmívat, muž obrátil na horskou službu.

„Vytvořili jsme ihned tým šesti lidí na třech terénních čtyřkolkách a začali prohledávat vrchol Travného a přilehlé cesty. Zároveň jsme se připravili na masivnější pátrací akci, kdybychom do nějaké rozumné doby nebyli úspěšní,“ uvedl Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

„Ve vrcholových partiích Travného leží asi 30 centimetrů sněhu, níž pro změnu není sníh, ale zcela zledovatělé cesty,“ dodal.

Muž se pokoušel sjet černou sjezdovku na pekáči, skončil s poraněnou páteří

Krimi

Když už se horská služba chystala povolat do akce další muže a techniku, chlapec sám došel do bezpečí a dal o sobě vědět v obci Morávka. Horští záchranáři pak o chlapci uznale prohlásili, že musel podat dobrý fyzický výkon.

V Beskydech je navzdory nouzovému stavu ve volných dnech velké množství návštěvníků, přičemž klimatické podmínky nejsou úplně ideální a horské chodníky jsou kluzké a někde i nebezpečné.

„Proto apeluji na turisty, aby věnovali zvýšenou pozornost bezpečí nejen svému, ale především dětí. Kdyby chlapec nebyl šikovný a někde uvízl, mohlo v tomto případě dojít k tragédii,“ varoval náčelník horské služby Radan Jaškovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám