Hlavní obsah

Zpronevěra v bytovém družstvu před soudem

PRAHA

Desítky členů stavebního bytového družstva (SBD) Kavčí skála v Říčanech v pondělí sledovaly jednání u středočeského krajského soudu, kde se zpovídá jejich bývalý ředitel Miroslav Musil z více než 12miliónové zpronevěry. Podle žaloby si neoprávněně přisvojil 10 miliónů určených pro stavební firmu Restap, která budovala pro družstvo byty.

Foto: Monika Malíšková

Hasiči museli smotat dvě hadice...

Článek

Od jednoho z klientů družstva pak vybral 1,7 miliónu na výstavbu bytu, peníze však nikdy nezaúčtoval. V neposlední řadě prý vyzvednul z účtu SBD 1,1 milionu a ponechal si je.

Musil v pondělí před soudem popřel trestné činy, když uvedl: "Ze zpronevěry se necítím vinen, pouze přiznávám, že jsem měl v účetnictví zmatek. Já jsem všechny závazky k družstvu vyrovnal, když jsem odcházel. Firma Restap všechny prostředky dostala, pokladní je evidovala na zvláštní papír," tvrdil. Podle něj ze strany firmy Restap se jednalo o komplot. "Oni využili mé nemoci," tvrdí obžalovaný, který odešel v roce 1997 z družstva.

Stejně tak u ostatních skutků, které mu obžaloba klade na vinu, konstatoval, že se nejednalo o špatné úmysly, ale špatné účetnictví.

Soud řeší pouze zlomek

"Dvanáct miliónů? To je pouze špička ledovce," ozývali se včera bývalí i současní družstevníci na chodbě před soudní síní. Z účtů SBD se prý totiž ztratilo minimálně šedesát miliónů. Chybějící částku potvrdil i správce konkurzní podstaty Tomáš Koranda. "Pro mě nepochopitelnou věcí je, že se případ nevyšetřuje v celé komplexnosti, my družstevníci jsme podali trestní oznámení na celé představenstvo. Chybí okolo šedesáti miliónů a za tím nestojí jenom pan Musil," konstatoval mluvčí SBD Jaroslav Říha, který je dále přesvědčen, že za zpronevěrou financí stojí i nějaké firmy.

Zvláštní informaci uvedl i obžalovaný Musil před trestním senátem. "Deset let jsem bojoval se stavebním úřadem o povolení budovat nástavbové byty. Nakonec jsme se dohodli, ale podmínkou povolení bylo, že stavět bude firma Restap," řekl.

Přijdou družstevníci o byty?

Někteří družstevníci však v současné době především řeší, zda o již zaplacené a dostavěné byty nepřijdou. Družstvo se totiž v říjnu 1998 ocitlo v konkurzu a podle správce konkurzní podstaty Korandy drtivá většina členů si byt převedla do osobního vlastnictví až poté, co byl podán návrh na konkurz. Podle Korandy se tak jednalo o neoprávněné převody a byty stejně jako veškerý majetek družstva patři do konkurzní podstaty.

Nejhorší situaci má podle Korandy zhruba šedesát osob, které začaly stavět po roce 1995 a na které se již nevztahuje zákon o bezplatném převodu "Rozhodne o tom ještě soud. Ale je velmi pravděpodobné a podle konkurzního zákona ani jiná možnost není, že ten majetek bude muset být prodán. Tento postup je stejný jako u každého jiného majetku, který je součástí konkurzní podstaty," uvedl Koranda.

Pro tyto členy tak zřejmě bude platit, že jediný způsob, jak si ponechat byt je takový, že si ho znovu koupí. Na to by měli mít předkupní právo, ale pouze pod podmínkou, že jejich nájemní smlouvy jsou platné. Soudkyně Oldřiška Rysová nařídila hlavní líčení na celý tento týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám