Hlavní obsah

Zpěvák Gerasimov nehajloval, ale prý vítal Slunce jako Slovan

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jako absolutní neviňátko vystupoval v úterý před Obvodním soudem pro Prahu 6 osmadvacetiletý člen ruské neonacistické hudební skupiny Kolovrat Denis Gerasimov. Ten je obžalovaný z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Foto: Profimedia.cz

Soud obvinil Gerasimova z několika trestných činů.

Článek

"Žádné písně fašistického či rasistického obsahu, a tím méně vlastní texty, jsem na území České republiky nezpíval. Ani já osobně, ani Kolovrat žádné fašistické či rasistické hnutí nepodporujeme," tvrdil Gerasimov.

Fotografii, na které napřahuje pravou ruku při typickém nacistickém pozdravu okomentoval slovy, že se jednalo o nevědomý pohyb. "Tímto gestem naši slovanští předkové vítali slunce," dodal dokonce.

Žalobkyně Gerasimovovi klade za vinu, že na koncertech v srpnu loňského roku v Holšicích na Kutnohorsku a letos v lednu v Chroustovicích na Berounsku hrál vlastní hudbu s rasistickými a nesnášenlivými texty, při které návštěvníci koncertů hajlovali.

Převážel věci propagující neonacismus

Kromě toho u něj policisté 30.ledna na ruzyňském letišti, nalezli oblečení, cédéčka a další věci s nápisy a symboly propagujícími neonacismus. Kdyby soud jeho vinu uznal, hrozilo by mu až osm let vězení. Včerejší výslechy svědků, včetně dvou znalců ale příliš přesvědčivých důkazů nepřinesly.

Nejkonkrétnější byla výpověď zaměstnance sdružení Tolerance a občanská společnost Ondřeje Cakla, který monitoruje neonacistické a rasistické aktivity a který se v lednu snažil sledovat i koncert v Chroustovicích.

Cakl potvrdil, že jednou z vystupujících kapel je skupina Kolovrat a poznal i dvě písně, které kapela hrála. Nejednalo se však o autorské Gerasimovy písničky a Cakl nebyl schopen ani říci, zda je Gerasimov zpíval. Koncert totiž sledoval z velké vzdálenosti, protože mu v přístupu k budově hostince, kde hudební produkce probíhala, bránila policie.

Protože k soudu včera nedorazil ani jeden z hostinských, v jejichž hospodě se koncerty pro uzavřenou společnost uskutečnily, odročila předsedkyně senátu Kateřina Kohoutková hlavní líčení na 19. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám