Hlavní obsah

Zotročení Rumuni z Plzně už jsou ve vlasti, odvoz zaplatí jejich trýznitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň/Praha
Aktualizováno

Na dvě stovky rumunských dělníků, kteří pracovali v otrockých podmínkách v Plzni, už dorazilo do své vlasti, kam je odvezly autobusy. Náklady na odvoz bude ministerstvo vnitra vymáhat na vykořisťovatelích cizinců. Ti byli obviněni z trestných činů vydírání, omezování osobní svobody a pokusu ublížení na zdraví. Návrh na uvalení vazby na tři cizince a jednoho Čecha z Plzně podal žalobce v neděli odpoledne.

Soud rozhodne o vazbě pro otrokáře z PlzněVideo: ČTK

 
Článek

„Soud musí o ovalení vazby na čtyři obviněné rozhodnout do dvaceti čtyř hodin, tedy nejpozději během pondělního dopoledne,“ uvedla mluvčí krajské plzeňské policie Hana Jehličková.

"Ministerstvo bude všemi prostředky požadovat úhradu nákladů od osob odpovědných za  vzniklou situaci, která je v tuto chvíli předmětem šetření Policie ČR," uvedl v neděli Pavel Novák z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Podobné situace by podle něj v budoucnosti měl řešit zákon o pobytu cizinců, který je v tuto chvíli ve Sněmovně ve třetím čtení. Podle této normy by náklady za návrat cizinců, kteří v České republice přijdou o práci, měl hradit zaměstnavatel nebo zprostředkovatelská agentura.

Dělníci se vzbouřili

Celkem 197 Rumunů, které měli v Plzni vykořisťovat zaměstnavatelé, odjelo v noci na neděli šesti autobusy domů do Rumunska. Cizinci se podle dostupných informací v pátek v soukromé firmě vzbouřili proti špatným podmínkám v práci i v ubytování. Při následné potyčce s další skupinkou lidí, prý ze strany zaměstnavatele, utrpěl jeden z nich zranění. [celá zpráva]

Zaměstnanci pak během pátku a dneška přicházeli na policii a dožadovali se cesty domů.

Čtveřice obviněných

V souvislosti s potyčkou policie zatím zadržela a obvinila tři cizince a jednoho Čecha z vydírání, omezování osobní svobody a pokusu ublížení na zdraví. Zabývá se nejen samotným pátečním incidentem, ale také veškerými dalšími okolnostmi případu, řekla policejní mluvčí Martina Kohoutová. Dvě skupiny cizinců se podle ní dostaly do hádky kvůli slíbeným pracovním podmínkám.

"Kolem 14:00 cizinci telefonovali na tísňovou linku 112 s tím, že dochází k fyzickým atakům a dva z nich byli druhou skupinou odvezeni neznámo kam," popsala, co předcházelo zadržení čtveřice mužů.

Pracovali v otřesných podmínkách

Rumuni pracovali v Plzni prý asi tři měsíce, dělali například vánoční dekorace a věnečky na hřbitov. "Slíbili nám 750 eur (18 500 korun) za měsíc, ale dostávali jsme zhruba 500 korun týdně," řekla jedna z žen.

"Některým bylo vyhrožováno, kdyby chtěli odjet. Na druhou stranu jsme stále věřili, že dostaneme peníze, slibovali nám to," doplnila. V pátek prý lidi, které cizinci nazývají ochrankou nebo bodyguardy, přímo na pracovišti zbili jednoho muže. "Když jsem se pokusila zeptat proč, bylo mi řečeno, že mám mlčet, nebo se mi stane to samé," uvedla.

Foto: Petr Eret, ČTK

Rumunští občané, které v Plzni vykořisťoval zaměstnavatel.

Podle mladšího muže měli pracovníci i špatné podmínky na ubytovně - na jednu sprchu připadlo 30 lidí, často netekla ani teplá voda. Každá stížnost však údajně končila jen dalším vyhrožováním. "Pracovali jsme 12 hodin denně a dostávali maximálně jedno euro (25 korun) za hodinu, poslední dobou jsme nedostali žádnou výplatu," přiblížili situaci další cizinci. Zaměstnavatelé jim prý stále vyhrožovali, protože věděli, že práci potřebují kvůli svým rodinám doma v Rumunsku. Ve firmě pracovali prý stále i bez řádné smlouvy, když se domáhali zaplacení své práce a lepších podmínek, bylo jim řečeno, že nic neznamenají.

Firma vykořisťování odmítá

Právo kontaktovala žena z blízkosti firmy, která nechtěla být jmenována. Špatné zacházení s lidmi ze strany zaměstnavatele ale odmítá. „Zaměstnavatel chtěl v pátek dva Rumuny propustit z práce, protože opakovaně kradli. Proč došlo k incidentu, ale nevím. Asi se zvedla davová psychóza,“ uvedla žena.

„Pět set korun dostávali jen jako zálohu. Ti, co tady pracovali už déle než měsíc, tak už výplatu dostali. Když do Čech přijeli, neměli ani na jídlo, tak jim zaměstnavatel ze svého kupoval salámy a chleba,“ tvrdila s tím, že Rumuni bydleli mimo jiné na bývalé vysokoškolské koleji. „Měli tedy standardní ubytování,“ uvedla. „Nechápu, proč k incidentu došlo,“ krčila rameny.

Podle Jehličkové policie vyšetřuje nejenom páteční incident, kvůli kterému padla čtyři obvinění, ale také fungování firmy. Policisté také spolupracuje s cizineckou policií a zjišťují všechny okolnosti, týkající se veškerých pracovních povolení cizinců a dalších náležitostí s tím souvisejících. „Jedná se o složitý případ,“ uvedla s tím, že všichni Rumuni byli před odjezdem vyslechnuti.

Autobusy do Aradu

Policie, kam nespokojení cizinci přicházeli, se obrátila na pomoc mimo jiné i na plzeňský magistrát. "Pak bylo rozhodnuto, že se vyhoví jejich žádosti o repatriaci domů. Autobusy objednal magistrát na žádost policie a ty náklady s tím spojené budou dosahovat kolem 400 000 korun. Budou refundované zřejmě z prostředků ministerstva vnitra," řekl vedoucí oboru krizového řízení magistrátu města Plzně Petr Liška. Poté co si cizinci vezmou na ubytovnách svoje osobní věci, by je měly autobusy dovézt přes Slovensko a Maďarsko do města Arad asi 80 kilometrů od hranice.

Cizincům pomáhali také pracovníci sociálního odboru magistrátu a místní diecézní charity. "Nakoupili jsme balené vody a bagety a rozdávali je na cestu," uvedla vedoucí poradny pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň Helena Duchková. Ani podle ní není zatím přesně jasné, v jakých podmínkách cizinci pracovali. "Je možné, že byli omezováni na svobodě," připustila.

Nemusejí být jediní

Petra Kutálková, zástupkyně ředitelky organizace La Strada, jež se věnuje prevenci obchodu s lidmi, prý podobný případ nepamatuje.

"Případ v takovém rozsahu, aby to řešila policie, a těch lidí bylo tolik na jednom místě, s tím jsem se ještě nesetkala, alespoň ne v oblasti pracovního vykořisťování. Nicméně víme, že jsou tady stovky, možná tisíce cizinců, kteří mohou být v hodně podobné situaci," řekla.

Chce rumunským pracovníkům z Plzně nabídnout kontakty na podobné humanitární organizace v Rumunsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám