Hlavní obsah

Známí mu svěřili 90 miliónů na investice, o všechno přišli. Muž dostal za podvod osm let

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Krajský soud v Pardubicích poslal na osm let do vězení 50letého Michala Morcha, který má podle obžaloby na svědomí podvod ve výši 90 miliónu korun. Celkem 71 jeho bývalých kamarádů, a jejich kamarádů, po něm chce zpět skoro devadesát miliónů korun, které mu svěřili, aby za ně investoval na burze. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Michal Morch před soudem se svou obhájkyní na archivním snímku

Článek

„K obchodování na burze jsem tíhnul odjakživa. Pro mě to byl úžasný svět,“ vysvětloval před soudem. Soudkyni Anně Sobotkové se snažil od prvního stání namluvit, že ona nerozumí burzovnímu světu a že vlastně není ničím vinen on, jenom nešťastné kotrmelce burzovních indexů. „Někdy holt padají akcie jako kámen do studny,“ krčil rameny.

Morch se pustil do obchodování na burze se skromnými vlastními prostředky, úsporami své družky. Přesvědčil svou matku a její sestru, aby mu svěřily peníze. Celkem sešlo půldruhého miliónu korun. Údajně první burzovní transakcí, s akciemi Unipetrolu, trefil do černého a pomohl si k sumě 43 tisíc korun. V té chvíli se z něj stal gambler kolosálních rozměrů.

Je to můj koníček, chtěl jsem si zřídit galerii a jejím provozem vydělat peníze
obžalovaný

S notebookem začal obcházet známé a na působivých grafech vlastní aplikace jim dokazoval, že zhodnotí jejich celoživotní úspory až o třicet procent. Prostředky svěřili v letech 2010 až 2016. Jenomže ztráty rostly, spirála se roztáčela.

Věřitelům došla trpělivost

Před koncem roku 2015 došla některým jeho věřitelům trpělivost a podali na něj trestní oznámení. „Není pravda, že jsem se jim vyhýbal, potřeboval jsem jen čas a klid na to, abych získal na burze jejich peníze zpátky,“ postěžoval si Morch.

Skupina věřitelů se dozvěděla, že Morch jejich milióny nejen prohrává na burze, ale kupuje si za ně i obrazy a grafiky. „Je to můj koníček, chtěl jsem si zřídit galerii a jejím provozem vydělat peníze, kterými bych splácel jejich půjčky. Jenomže oni mi vtrhli do domu a vyrabovali ho. Sebrali mi klíčky od auta. Blbci se na mě vrhli, pak už jsem neměl prostředky na to, abych na burze umazal ztráty a mohl jim vrátit peníze, které po mně najednou někteří okamžitě chtěli,“ vysvětloval v únoru soudu.

Soudkyně Anna Sobotková v rozsudku vyloučila Morchův dobrý úmysl a snahu peníze vrátit. „Musel si být vědom toho, že dlouhodobě nedosahuje ani zdaleka zhodnocení, které nabízí,“ napsala do rozsudku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám