Hlavní obsah

Známého nechali pojistit, aby ho zavraždili

Novinky, Martin Sládek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pečlivě naplánovaná vražda, která měla vypadat jako nehoda a podařila se až na druhý pokus. To je podle obžaloby pravé pozadí loňské smrti 30letého Martina Doležala, z jehož vraždy se od úterý u Krajského soudu v Ostravě zpovídají bratři - 28letý Radek Škrkoň a jeho o rok mladší sourozenec Pavel z České Třebové.

Foto: Tomáš Vítámvás

Marcela Kabrdová (BHL ZEKATEL Žďár nad Sázavou) vs. Štětina Miroslav (Prague NHL)

Článek

Podle státního zástupce na nápad, jak přijít k miliónům, přišel Radek. Oba bratři využili špatné finanční situace společného známého - Doležala. Nejdříve mu půjčili peníze a později dávali i příležitostné práce. Potřebovali ho ale nenápadně donutit, aby uzavřel ve prospěch bratrů vysoké životní pojistky. Vymysleli proto, že pro ně může vozit počítačové komponenty do Ruska. Právě pro překročení hranic pojistku potřeboval. Za asistence staršího z bratrů jich uzavřel hned šest v hodnotě okolo 21 miliónu korun s tím, že v případě jeho úmrtí bude všechny peníze inkasovat Radek Škrkoň.

Vražedné pokusy

Pomoc bratrů se však Doležalovi stala osudná. Poprvé se jej Škrkoňovi pokusili zlikvidovat při stěhování ledničky. Ta byla upravena tak, aby při jejím přenášení Doležala zasáhnul elektrický proud. "To se také stalo, ale Doležal zásah přežil," uvedl v obžalobě státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Pro druhý pokus koupili Škrkoňovi skříňovou avii a propanbutanovou láhev na topení. Loni v lednu vyrazili společně s dalšími přáteli do Ostravy. Na Doležala už v kabině nezbylo místo. Musel proto cestovat v nákladním prostoru, kde ležel na posteli a topil propan-butanem.

"Hořák upravili tak, že plyn unikal. Navíc zajistili, aby i část výfukových zplodin unikala do míst, kde Doležal spal," popisoval okolnosti vražedné jízdy státní zástupce. Doležal se během jízdy otrávil.

Podle znalců topení smrt nepřivodilo

"Je to opravdu ojedinělý případ, nechat někoho pojistit v několika pojišťovacích ústavech na tolik miliónů a pak usilovat o jeho život. To se snad stává pouze ve filmech," kroutil nevěřícně hlavou v přestávce líčení státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Bratři Škrkoňovi dnes u soudu využili svého práva nevypovídat.

"Motivem jsou pojistky a možností jak se k nim dostat je poprava. Bude to velmi zajímavý případ, protože soudní znalci potvrdili, že topení v avii nemohlo přivodit smrt," řekl obhájce obžalovaného Radka Škrkoně Vladimír Ježek.

Rozsudek nad nepovedenými bratry by měl být vynesen koncem března. V případě odsouzení jim za úkladnou vraždu hrozí až výjimečné tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám