Hlavní obsah

Znalcům z kauzy Kramný hrozí vězení za nepravdivý posudek

Soudní znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše obvinila policie z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, který měli vypracovat pro obhajobu Petra Kramného. Ten byl odsouzen za vraždu ženy a dcery na dovolené v Egyptě. Pokud budou znalci uznáni vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky, napsal v úterý Deník.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudní znalec Radek Matlach

Článek

„Mohu potvrdit zahájení trestního stíhání dvou znalců, kteří vypracovali znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství v trestní věci nyní již odsouzeného Petra Kramného na žádost obhajoby," řekla Deníku mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Barbora Zajícová.

Podle jejích slov jsou stíháni pro trestný čin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Soud Kramného poslal na 28 let za mříže za to, že v létě 2013 na dovolené v Egyptě zabil manželku a dceru elektrickým proudem. Tuto příčinu smrti určil posudek expertů ostravského ústavu soudního lékařství. Matlach a Farkaš v posudku obhajoby ale elektrický proud zpochybnili a jako pravděpodobnější důvod úmrtí uváděli otravu jídlem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kramný u Okresního soudu v Ostravě

Soud proto nechal vypracovat revizní posudek u odborníků z Českých Budějovic, kteří se jednoznačně postavili za variantu elektrického proudu a u posudků Matlacha a Farkaše hovořili buď o základní neznalosti, nebo úmyslném zkreslení.

Matlach je známý z kauzy sestry z Rumburku

Matlach má problém i v kauze bývalé zdravotní sestry Věry Marešové. Spolu s kolegou Jiřím Závodským v posudku uvedl, že Marešová vraždila v nemocnici v Rumburku pacienty draslíkem. Další znalci ale jejich posudek vyvrátili a Marešová byla osvobozena. Závěry o podání draslíku označili znalci za diletantskou interpretaci a způsob provedení pitvy nazvali nezájmem nebo lajdáctvím. Letos v únoru kvůli posudku v této kauze soud Matlacha i Závodského vyškrtnul ze seznamu znalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám