Hlavní obsah

Znalci se nemohou shodnout, zda je zpěvák Blythe agresivní

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Zpěvák americké metalové slupiny Lamb of God Randy Blythe i podruhé dodržel slib, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání, a přiletěl do Česka. Před Městským soudem v Praze čelí obžalobě z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti. Hrozí mu až desetileté vězení. V pondělí vypovídali znalci z oboru psychologie a psychiatrie.

Zpěvák Blythe i napodruhé přiletěl do Prahy k souduVideo: Novinky

 
Článek

Podle dvou znaleckých posudků z oboru psychologie a psychiatrie, které má soud k dispozici, není Blythe přímo agresivní. Pouze v zátěžových situacích hůř ovládá své emoce.

Podle spoluautorky jednoho z posudků Terezy Soukupové nese zpěvákova osobnost histriónské a disociální rysy. „Ty rysy nejsou hluboké,“ uvedla psycholožka. „Mohou se projevit například překračováním některých sociálních norem,“ podotkla s tím, že Blythe byl v minulosti ve Spojených státech pokutován například za rychlou jízdu nebo močení na veřejném prostranství.

Psychiatrička Alena Gayová, která se podílela na druhém ze znaleckých posudků však s disociální poruchou u Blytha nesouhlasí. Zpěvák by podle ní musel splňovat hned několik podmínek, které by navíc musely být trvalou složkou jeho osobnosti.

„Každý z nás by ve svém životě našel situaci, kdy se zachoval třeba nelítostně. To ale není trvalý rys osobnosti,“ uvedla Gayová. Dokonce i zátěžové testy na agresivní chování podle ní Blythe absolvoval s normálními výsledky.

Viděla jsem, jak letí dolů. Lezl na pódium, a když se stavěl, Blythe ho shodil pozadu.
Svědkyně

Soud v pondělí vyslechl i dva návštěvníky koncertu z 24. května 2010 a člena ochranky, který měl ten večer službu.

Bodyguard, který hlídal hlavní vchod, sražení fanouška z pódia přímo neviděl. Mladíka zaznamenal až ve chvíli, kdy si přišel do vestibulu odpočinout po pádu a říkal, že je mu špatně. Poté pro něj přijela záchranka.

Dívka, která na vystoupení dorazila s kamarádkou, popsala, jak podle ní k incidentu došlo. „Viděla jsem, jak letí dolů. Lezl na pódium, a když se stavěl, Blythe ho shodil pozadu,“ uvedla mladá divačka.

Zpěvák měl podle ní strčit fanouška oběma rukama do ramen, a to velmi razantně. „Vytvořil dostatečně velký tlak, že přelétl až do lidí, ti tam ale v tu chvíli nestáli,“ dodala svědkyně s tím, že mladík dopadl na záda a týlní část hlavy.

Rozsudek již v úterý

Obhajoba předložila soudu také znalecký posudek z oboru biomechaniky, který by měl objasnit, jak tělo poškozeného letělo z pódia a zda mohl úraz utrpět způsobem, jejž popisuje obžaloba.

Státní zástupce Vladimír Mužík vznesl proti připuštění tohoto důkazu námitku. Podle něj posudek nemůže nahrazovat práci vyšetřovatelů, když způsob pádu již policii a soudu popsali svědci. „Experiment znalce se míjí reálnými podmínkami na místě,“ prohlásil Mužík. Senát Tomáše Kubovce přesto důkaz nakonec připustil.

Znalce Jiřího Strause z pražské Policejní akademie soud vyslechne v úterý ráno. Hned poté by měly zaznít závěrečné řeči a pravděpodobně již v úterý padne také verdikt.

Kauce osm miliónů

Blythe v květnu 2010 při pražském koncertu v klubu Abaton srazil z pódia fanouška, ten na následky zranění zemřel.

Z vazební věznice, kam se dostal po svém loňském zadržení při opětovné návštěvě Česka, byl propuštěn na kauci ve výši osmi miliónů a slíbil, že se soudu nebude vyhýbat.

„Uvědomuji si, že nebudu souzen ve své zemi, ale podrobím se právu této země,“ prohlásil Blythe při prvním hlavním líčení letos v únoru.

Soudu se v únoru nepodařilo vyslechnout všechny svědky a znalce, proces byl proto odročen na březen.

Blythe mezitím odcestoval zpět do USA.

Dosavadní hlavní líčení z lavic pro veřejnost sledovali i zpěvákovi rodiče, přišli také jeho spoluhráči z kapely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám