Hlavní obsah

Znalci dávali zkreslené posudky na pozemky, hrozí jim soud

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Tři renomovaní plzeňští soudní znalci z oboru ekonomiky mohou skončit až na deset let ve vězení. Policisté je totiž začali trestně stíhat pro podezření, že zkreslenými znaleckými posudky umožnili několika firmám podvodně navýšit základní kapitál v řádech stovek miliónů korun.

Článek

Podle informací Práva obvinění znalci potvrzovali, že pozemky patřící firmám skrývají pohádkové nerostné bohatství. Ve skutečnosti ale šlo většinou z ložiskového hlediska o pozemky už téměř vyčerpané nebo zcela bezvýznamné.

„Třem osobám bylo sděleno obvinění z trestného činu křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek. Svým jednáním způsobili značnou škodu . Jsou ohroženi trestní sazbou od dvou do deseti let,“ potvrdila v pátek na dotaz Práva šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená.

Podle ní obvinění muži nadhodnocovali majetek společností s tím, že znalecké posudky sloužily k dalším navazujícím obchodním transakcím.

Bližší informace ale státní zástupkyně nechtěla sdělovat s ohledem na závažnost případu, který je na počátku vyšetřování.

Soudce může činnost znalce zastavit

Právu se podařilo zjistit, že stíhanými znalci jsou Václav Sankot, Jan Otýs a Eustach Hora. Prvně jmenovaný znalec je dokonce členem poradního sboru předsedy Krajského soudu v Plzni Zdeňka Jaroše. „O jeho trestním stíhání zatím nic nevím. Až dostanu oficiální zprávu, zvážím jeho vyřazení z poradního sboru i další kroky ,“ uvedl v pátek Jaroš.

Podle tajemníka Asociace znalců a odhadců Miroslava Kleduse je v pravomoci předsedy soudu činnost znalce pozastavit až do vyšetření případu.

Sankot se na dotaz Práva odmítl k obvinění vyjádřit a po položené první otázce zavěsil telefon. Posudky vypracoval a podepsal pod hlavičkou znaleckého ústavu SRM Consult Plzeň s. r. o., kde v té době působil jako jednatel. „S ústavem už nemá nic společného. Nebudeme s ním dál spolupracovat,“ uvedla ředitelka ústavu Milada Vondrušová.

Sankotův kolega Jan Otýs reagoval slovy, že se necítí být vinen. „Obhajovat se budu před soudem, ne před novináři,“ sdělil Právu.

Obviněn je i podnikatel

Zpravodaji Práva se podařilo zjistit, že stíhaní znalci podávali nepravdivé znalecké posudky pro účely vkladových řízení při zakládání nových obchodních společností, navyšování základních kapitálů společností a pro účely jejich prodeje. Všechny tyto společnosti patří podle informací Práva do impéria podnikatele Jaroslava Scharfa.

Toho podle zdroje Práva už policie také obvinila z trestných činů podvodu a zkreslování údajů hospodářské a obchodní evidence. Nepravdivé posudky se týkaly především oceňování pozemků, pod kterými se údajně nacházela ložiska surovin potřebných pro výrobu cihel. Například základní kapitál firmy Cihelny KRYRY a. s. odhadli znalci s přihlédnutím právě na posudky o zásobách cihlářské hlíny a písků na částku bezmála tři čtvrtě miliardy korun, přičemž skutečná hodnota podle znalce přizvaného policií měla být jen 18 miliónů korun. Majetek této společnosti rostl postupně tak, jak do něj vkládaly majetek jako noví akcionáři další firmy, rovněž s fiktivně navýšeným jměním.

O tom, jak manažeři firem využili podvodně nadhodnocený kapitál, se zatím jen spekuluje. Nabízí se varianta, že akcie společnosti mohli prodávat za velké peníze, přičemž jejich skutečná hodnota byla mnohonásobně nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám