Hlavní obsah

Značky Stop protisměr oslaví tři roky. Moc nepomohly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zanedlouho to budou tři roky, co Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo rozmísťovat u českých dálnic varovné značky Stop protisměr. Jsou jich již stovky, na statistikách jízd v protisměru se to ale příliš neodrazilo.

Auto v protisměru na dálnici D7Video: Policie ČR

 
Článek

Policejní prezidium zaslalo Novinkám statistiku jízd v protisměru za posledních pět let. Čísla ukazují, že trend je stále velmi podobný, přičemž výjimkou je jen rok 2019, kdy byla čísla o něco vyšší. Například loni policisté přijali 356 oznámení, z nichž 297 se nepotvrdilo, a zastavit se podařilo 23 řidičů. Mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová uvedla, že ne vždy opravdu někdo jede v protisměru. Na některých úsecích hlavně v noci může jít o světla z jiné silnice, pracovní stroje nebo jen o pocitové vnímání.

Letos už 141 řidičů v protisměru. Varovné značky přibudou v červnu, slibuje ministr

Ekonomika

Policie nevede statistiku uložených pokut, protože veškeré přestupky předává do správního řízení, kde úředníci rozhodují o dalším postupu. Buď řidiče potrestá samotný úřad, nebo případ předá jako podezření na trestný čin obecného ohrožení.

„Dopravní značení samo o sobě nemůže zcela zamezit před vjetím do protisměru. Je to však rychle realizovatelné opatření s rozumnými náklady a efektivitou. Věříme, že toto opatření plní a bude i nadále plnit svůj účel a zvýší tak bezpečnost provozu na směrově rozdělených pozemních komunikacích,“ konstatovala Pilařová.

Jízdy v protisměru20212020201920182017
Počet oznámení356373445327321
Duplicitní oznámení3662472622
Počet šetřených případů320311398301299
Počet zastavených vozidel2333393629
Počet nepotvrzených protisměrů297278359265270

Podle ní ŘSD značky stále doplňuje, nicméně všechny sjezdy jimi nejsou osázeny. „S ohledem na krátkou dobu od zavádění tohoto dopravního značení na sjezdech a na množství skutků za rok nelze v tuto chvíli objektivně vyhodnotit jeho účinnost,“ podotkla policejní mluvčí.

Podobně hovoří také zástupci ŘSD. U dálnic podle nich bude přes tisíc značek, které doplňuje také vodorovné dopravní značení. Zároveň s dálnicemi jsou značky instalovány také na dalších komunikacích, především na silnicích prvních tříd, se směrově rozdělenými křižovatkami. „Statisticky nelze zatím relevantně zhodnotit provedená opatření, a to z důvodu velmi krátké doby po úpravách. Počítáme s tím, že toto opatření splní požadovaný účel a výrazně omezí vjetí do protisměru,“ sdělil Novinkám mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Náklady na značky podle něj nelze stanovit, protože celá akce je rozdělena do několika etap a oblastí a v mnoha případech se značení realizovalo jako součást jiné akce. Pořízení jedné značky je podle dřívějších informací v řádu jednotek tisíc korun.

Foto: ŘSD

Rozmístění značek Stop protisměr

Značky začalo ŘSD na dálnice umísťovat na jaře roku 2019. První úsekem byla dálnice D1 na exitu 41 sjezd od Prahy a exitu 357 sjezd od Brna. Na počátku policie doporučila osadit značkami asi 130 míst, poté chtěla značky na všech exitech směrově rozdělených komunikací. Následující měsíce silničáři pokračovali v umísťování dalších značek, přičemž byli kritizováni za příliš pomalou práci. V listopadu 2019 Novinky informovaly, že značky jsou již na 66 místech. Do léta 2020 měly být na silnicích nainstalovány cedule asi na 600 místech.

Kočka mladší byl při nehodě pod vlivem alkoholu i drog

Krimi

Auta v protisměru už způsobila mnoho dopravních nehod. Vážné následky měla například nehoda Jana Kočky mladšího v roce 2018, který vjel na dálnici D11 na Nymbursku do protisměru a po několika kilometrech se čelně střetl s protijedoucím nákladním autem. Vozy začaly hořet, oba řidiči na místě zahynuli. Policie později uvedla, že v Kočkově těle bylo nalezeno významné množství alkoholu a drog.

Nehoda Jana Kočky na D11. Archivní videoVideo: Novinky

Co dělat, pokud se ocitnete v protisměru
Zastavte na krajnici, ideálně na levé vedle nejpomalejšího jízdního pruhu, pokud to však možné není, pak neriskujte a zastavte co nejblíže středovému pásu dálnice.
Zapněte varovné blinkry, ať je vaše auto více vidět
Utečte z vozidla v reflexní vestě za svodidla. Bohužel i správně odstavené vozidlo představuje vysoké riziko srážky.
Volejte linku 158 a informujte policii o své poloze, vyčkejte do jejího příjezdu.
Zdroj: BESIP/www.mdcr.cz

Řidič, který vjede do protisměru, poruší nejen značku zákazu vjezdu, ale i obecné ustanovení silničního zákona. Za otáčení se, couvání nebo jízdu v protisměru na dálnici může řidič ve správním řízení dostat pokutu 5 000–10 000 Kč a přijde o 7 bodů. Pakliže ohrozí více řidičů, může jít také o trestný čin obecného ohrožení.

Foto: MD

Značka stop protisměr

Reklama

Výběr článků

Načítám