Hlavní obsah

Zmlátil bezdomovce, který později zemřel. Dostal 15 let vězení

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Za vraždu bezdomovce patnáct let vězení. Takový verdikt si v pátek u Krajského soudu v Hradci Králové vyslechl jednadvacetiletý Jakub Szedela. Ten loni v půli prosince ve Dvoře Králové nad Labem napadl osmapadesátiletého bezdomovce a zranil ho tak vážně, že muž po necelém týdnu v nemocnici zemřel. Rozsudek není pravomocný, Szedela se proti němu na místě odvolal.

Jakub Szedela u souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Szedela už od počátku hlavního líčení tvrdil, že muže nezabil. „Pouze jsem ho třikrát udeřil,“ připustil na počátku soudního řízení. Bezdomovec údajně po jeho útoku žil, musel ho prý zavraždit někdo jiný.

Podle soudu se ale podařilo prokázat, že se uvedeného skutku mohl dopustit jedině Szedela. „Je vidět, že obžalovaný nejde pro ránu daleko,“ zaznělo mimo jiné z úst předsedy senátu.

Chtěl jsem se ho jen zeptat, jestli nemá peněženku. On se mi vysmál.
obžalovaný

Podle rozsudku by se měl obžalovaný podrobit také ochrannému protialkoholnímu a protitoxikomanickému léčení. A měl by také zaplatit více než 460 tisíc korun pozůstalým a zdravotní pojišťovně.

Mladík byl opilý

K napadení s tragickými následky došlo v sobotu 15. prosince kolem deváté hodiny večer v Erbenově ulici ve Dvoře Králové. Záchranka tehdy vyjížděla k bezvládnému a krvácejícímu muži, který ležel na silnici.

Zraněného odvezli záchranáři do nemocnice. A protože bylo zřejmé, že si zranění nezpůsobil sám, rozeběhlo se ihned vyšetřování, které vedlo k zadržení opilého Szedely.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jakub Szedela u soudu

„Chtěl jsem se ho jen zeptat, jestli nemá peněženku. On se mi vysmál, že žádnou peněženku nemá. Vytáhl jsem ho z lavičky a vypálil jsem mu a dal mu pár úderů, prohledal jsem ho, jestli ji nemá,“ řekl Szedela, který měl v době útoku v krvi až 2,55 promile alkoholu.

„Poškozenému způsobil úraz hlavy s masivním otokem a zhmožděním obličeje a pravé čelně-temenní krajiny, krevními podlitinami na víčkách obou očí, četnými tržnými ránami na obličeji a v ústní dutině,“ stojí v obžalobě.

Zraněný muž měl i zlomeniny obličejových kostí a krvácel do mozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám