Hlavní obsah

Zmlátil bezdomovce klackem a umírajícího muže pak okradl, dostal 17 let

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Na 17 let do vězení se zvýšenou ostrahou poslal v pondělí Krajský soud v Českých Budějovicích 24letého Andreje Medka. Muž podle soudního senátu umlátil loni v květnu v Jindřichově Hradci klackem bezdomovce a odcizil mu více než 5000 korun. Obžalovaný byl v pětileté podmínce za ublížení na zdraví. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Andrej Medek u českobudějovického krajského souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Medek se před soudem k činu přiznal. „Chtěl bych říci, že je mi to líto,“ konstatoval po závěrečných řečech.

Podle soudu zaútočil Medek na bezdomovce loni 12. května večer v objektu nákladového nádraží v Jindřichově Hradci. Chtěl především peníze. S sebou si přinesl padesát centimetrů dlouhý klacek, kterým udeřil ležícího muže velkou silou do hlavy, do oblasti spánku. Muž na následky útoku zemřel.

Před soudem Medek změnil výpověď oproti přípravnému řízení na policii. Například tvrdil, že klacek našel až na místě. Jeho výpověď však zpochybňovaly znalecké posudky.

„Výpověď obžalovaného nelze hodnotit jako zcela věrohodnou. V průběhu řízení ji rozvolňoval ve svůj prospěch,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Ondřej Vítů.

Náprava není možná

Medkovi přitížilo, že už byl v minulosti dvakrát soudně trestán a vraždu provedl v podmínce – soud v Jindřichově Hradci ho v roce 2014 potrestal za těžké ublížení na zdraví.

Podle znalkyně Lenky Fiedlerové vyrůstal Medek v dětském domově a trpí citovou deprivací a také je emočně značně nestabilní. „Jeho resocializace je nemožná,“ konstatovala Fiedlerová.

Zmínila, že Medek žil po svém odchodu z dětského domova bez střechy nad hlavou a živil se jen příležitostně brigádami. Požíval také pervitin, ale díky nedostatku peněz si na něm prý nevytvořil závislost. Peníze, které po vraždě ukradl, použil na jídlo a část prohrál v automatech.

Reklama

Výběr článků

Načítám